Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéd Pirátů hrozí: Vláda Babiše bez důvěry Sněmovny může skončit u Ústavního soudu

Ivan Bartoš je český politický aktivista a od října 2009, s přestávkou mezi červnem a zářím 2013, předseda České pirátské strany. Autor: Jori Bertel
Ivan Bartoš je český politický aktivista a od října 2009, s přestávkou mezi červnem a zářím 2013, předseda České pirátské strany. Autor: Jori Bertel
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Piráti by se podle předsedy Ivana Bartoše obrátili na Ústavní soud, pokud by prezident Miloš Zeman nechal vládnout ohlášený menšinový kabinet Andreje Babiše (ANO) bez důvěry Sněmovny a vyhlášení předčasných voleb. Bartoš to dnes uvedl v pořadu Partie televize Prima.

"Pokud by nastala nějaká taková situace a nebylo by možné ani hlasy 120 poslanců tu Sněmovnu rozpustit a záviselo by na prezidentovi, zda takovou vládu bez důvěry nechá, nebo ne, bylo by správné jít tou ústavní stížností a prostě donutit pana prezidenta k tomu kroku," uvedl Bartoš.

Předseda ODS Petr Fiala označil za reálnou hrozbu, že menšinová vláda Babiše bez důvěry dolní komory vznikne vzhledem k tomu, že Zeman a Babiš vytvořili mocenský pakt. Podle Fialy je to absurdní, proti duchu ústavy i proti smyslu parlamentní demokracie.

Babiš se podle Fialy za dva týdny od sněmovních voleb reálně nepokusil vytvořit většinovou vládu. Fiala ve shodě s Bartošem poukázal na to, že některé strany by byly ochotny ke koaliční vládě s ANO, pokud by v čele kabinetu nebyl Babiš, jemuž hrozí trestní stíhání kvůli dotačnímu podvodu v kauze Čapí hnízdo.

"Tahle situace není zazděná," řekl Bartoš s poukazem na to, že stávající koaliční strany ANO, ČSSD, KDU-ČSL mají ve Sněmovně nadále většinu. Stejně jako Fiala ovšem vstup do vlády s ANO vyloučil, stejně jako podporu menšinovému kabinetu.

Témata:  vláda Andrej Babiš Ivan Bartoš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy