Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost v Česku opět klesla, je nejnižší za posledních 20 let

Úřad práce
Úřad práce
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - K 31. 10. 2017 evidoval Úřad práce ČR celkem 271 173 uchazečů o zaměstnání. To je o 13 742 méně než v září, o 95 071 méně než před rokem a zároveň nejméně od prosince 1997, kdy jich bylo 268 902. Z celkového počtu lidí bez práce bylo v uplynulém měsíci 248 510 dosažitelných uchazečů. Podíl nezaměstnaných osob klesl na 3,6 % (září 2017 – 3,8 %, říjen 2016 - 5 %). Meziměsíčně i meziročně se zvýšil počet volných pracovních míst.

Méně lidí bez práce než letos v říjnu bylo v České republice naposledy v prosinci roku 1997, a to asi 269.000. Podle úřadu nyní pokračují sezonní práce a zároveň doznívá turistická sezona, což přispělo k velkému zájmu zaměstnavatelů o nové pracovní síly.

Z jednotlivých regionů si nadále drží nejnižší nezaměstnanost Plzeňský kraj s 2,3 procenta. Nejvyšší je podíl nezaměstnaných nadále v Moravskoslezském kraji s 5,6 procenta. Z okresů je nejnižší nezaměstnanost opět na Rychnovsku s 1,2 procenta, nejvyšší stále na Karvinsku i navzdory poklesu ze zářijových 8,9 procenta na nynějších 8,4 procenta.

Na jedno volné místo připadalo ke konci října v Česku v průměru 1,3 uchazeče. Nejvyšší přetlak na pracovním trhu byl na Karvinsku, kde bylo 8,3 uchazeče na místo. Naopak nejméně lidí na jedno místo bylo shodně v okresech Praha-východ, Pardubice a Plzeň-jih, a to v průměru 0,3.

V evidenci pracovních úřadů byli ke konci října nejčastěji lidé s nízkou kvalifikací. Největší část nezaměstnaných tvořili pomocní pracovníci ve výrobě a dělníci, prodavači, všeobecní administrativní pracovníci, uklízeči, pracovníci v ostraze či gastronomii, řidiči osobních aut a dodávek, zedníci, kamnáři a dlaždiči.

Obecně měli zaměstnavatelé v říjnu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, montážní dělníky, uklízeče, kuchaře (kromě šéfkuchařů) a pomocné kuchaře, svářeče, řezače plamenem a páječe nebo obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.

Úspěch sklízí pilotovaný příspěvek na dojížďku, který ÚP ČR poskytuje od dubna 2016. Do konce října 2017 o něj požádalo celkem 5 138 zájemců. Nejvíce v Moravskoslezském (1 512), Olomouckém (1 215), Jihomoravském (509) a Ústeckém (465) kraji. Jen v říjnu přijal Úřad práce ČR 382 žádostí. S 3 247 žadateli už uzavřel dohodu o poskytnutí příspěvku (s 271 z nich v říjnu).

Lidé mohou žádat také o jednorázový příspěvek na přestěhování se za prací ve výši 50 000 Kč. Dosud tak učinilo 194 zájemců. Nejvíce v Moravskoslezském (46), Olomouckém (39), Zlínském (21) a Jihomoravském (19) kraji. Celkem 81 z nich už ÚP ČR žádost schválil. Ostatní posuzuje. Vzdálenosti přestěhování se liší, v některých případech dosahují i 300 km. Mezi žadateli se objevují např. administrativní pracovníci, specialisté v obchodní sféře, pomocníci ve stavebnictví, skladníci, recepční, prodavačka nebo pracovník infocentra, uvedl poratl.mpsv.cz.

A roste i počet pozic pro výkon veřejné služby (VS), které má ÚP ČR nasmlouvané s jejími organizátory, především obcemi, nestátními neziskovými organizacemi nebo třeba základními a mateřskými školami. Celkem jich úřad eviduje 11 337. Nejvíce pak v Ústeckém (3 166), Moravskoslezském (1 510) a Středočeském (1 392) kraji. A nejedná se jen o činnosti při zajištění čistoty ulic a dalších veřejných prostranství a zeleně, ale i o aktivity, které lidé vykonávají během veřejnosti přístupných sportovních, kulturních a obdobných akcí a v neposlední řadě během pomocných činností při poskytování sociální péče (např. při ambulantní a terénní sociální službě) apod. Dosud na veřejnou službu nastoupilo, nebo v nejbližší době nastoupí, 6 013 klientů.

Témata:  nezaměstnanost Úřad práce práce

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy