reklama

Samková podle organizátora semináře s názvem Máme se bát islámu? Zdeňka Soukupa (ANO) použila nešťastnou rétoriku, s mnohými jejími vyjádřeními ale souhlasil. Diplomatickou roztržku Soukup neočekává.

Český muslim iráckého původu Muneeb Hassan Alrawi, zase prohlásil, že není nutné bát se islámu, ale je třeba bát se některých muslimů. Podle bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové je důležité islám poznávat a analyzovat.

"Já věřím na rozum a na moudrost zástupců zemí, kteří by se oprávněně mohli cítit dotčeni, ale neučiní tak a nebudou z toho vyvozovat nějaké dalekosáhlé závěry, protože to byla jedna účastnice. Myslím, že tam bylo dost nás, kteří se od projevu distancovali, já rozhodně k nim patřím," řekla ČTK Válková.

Dopady události na vztahy Česka a dalších zemí nečeká ani Jeroným Tejc (ČSSD) "Navíc paní Samková není ústavním činitelem, takže v tom nevidím, že by to mělo způsobit diplomatický problém," řekl ČTK Tejc.

Poslanec ODS Marek Benda naopak uvedl, že se ho dotklo vystoupení ázerbájdžánského velvyslance, který podle něho mluvil o tom, že jsou napadeni křesťanskou Arménií, a o evangelizačním tažení bývalého amerického prezidenta George Bushe do Iráku. "V tu chvíli jsem se urazil a odešel já," řekl ČTK Benda.

Bylo podle něho jasné, že na semináři ke kontroverznímu tématu, na který byli pozváni kontroverzní lidé, zaznějí názory, které se nemusí jedné nebo druhé straně líbit. "Jaké to bude mít dohry, to se necháme překvapit," podotkl Benda.

Podle březnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění vidí Islámský stát jako hrozbu pro bezpečnost České republiky 79 % Čechů. Stejný počet lidí vidí jako bezpečnostní hrozbu pro Česko uprchlíky, jako nebezpečí pro Evropu je pak vidí více než 90 % lidí. Přes 60 % Čechů je také proti jakémukoli přijímání uprchlíků.