Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace je nezastavitelná. Růst cen v ČR je nejvyšší za posledních pět let

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Spotřebitelské ceny vzrostly v říjnu proti září o 0,5 %. Toto zvýšení ovlivnil zejména růst cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 2,9 %, což bylo o 0,2 procentního bodu více než v září. Jedná se o nejvyšší meziroční růst cen od října 2012. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Analytici většinou odhadovali, že říjnová meziroční inflace bude stagnovat na zářijových 2,7 procenta. Někteří nevyloučili růst na 2,8 procenta.

Na oznámení říjnové inflace ihned reagovala koruna, která během půl hodiny posílila k euru o šest haléřů a v půl desáté se obchodovala za 25,52 Kč/EUR. Vyplývá to z informací Patrie. Česká měna se tak vrátila k hodnotám, na kterých byla minulý týden před oznámením o zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou.

Z potravin podle ČSÚ meziročně v říjnu nejvíce zdražilo máslo, a to o 50,7 procenta. Vyšší ceny byly také u vajec nebo mléčných a pekárenských výrobků. Současně přestala zlevňovat zelenina, jejíž ceny v říjnu stouply proti loňsku o 10,4 procenta. Ovoce bylo meziročně dražší o 8,2 procenta.

Na vyšší meziroční inflaci působilo opět i bydlení, kde nájemné zdražilo o 2,9 procenta, vodné o 1,2 procenta a stočné o 0,4 procenta. O 7,2 procenta dražší bylo proti loňsku i stravování a ceny ubytovacích služeb stouply o 1,7 procenta. Růst cen pokračoval také v dopravě, která kvůli vyšší cenám pohonných hmot zdražila o 2,6 procenta.

Opačný vývoj byl u odívání a obuvi, kde ceny proti loňsku klesly o 0,9 procenta. Dál zlevňovaly telefonické služby a v bydlení zlevnilo teplo a teplá voda o 2,3 procenta a zemní plyn o 0,8 procenta.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje způsobilo zejména zvýšení cen zeleniny o 8,4 % vlivem vyšších cen plodové zeleniny o 35,0 %. Růst cen potravin byl též ovlivněn vyššími cenami ovoce o 6,0 %, vajec o 12,5 %, čerstvého másla o 5,6 %, sýrů o 1,3 %, jogurtů o 2,9 %, drůbežího masa o 1,8 %, čokolády a čokoládových výrobků o 3,1 %.

V oddíle odívání a obuv vzrostly ceny oděvů o 2,4 % a obuvi o 4,6 %. V oddíle ostatní zboží a služby se zvýšily především ceny výrobků a služeb pro osobní péči o 1,6 %. V oddíle doprava pokračoval růst cen pohonných hmot, který byl v říjnu 0,8 %, uvedl czso.cz.

Na snižování celkové cenové hladiny působil v říjnu především pokles cen v oddíle pošty a telekomunikace vlivem nižších cen telefonických a telefaxových služeb o 0,6 %. V oddíle zdraví se snížily ceny lázeňských pobytů o 4,2 %.

Témata:  inflace zdražování ceny potravin

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy