reklama

Podle něj mohli dříve někteří hostinští kvůli neplacení daní nabízet například denní menu pod cenou, kvůli čemuž jeho restaurace přicházela o hosty. Někteří další restauratéři ale tvrdí, že na jejich podnikání má větší vliv protikuřácký zákon, který vešel v platnost na konci května. Kvůli zákazu kouření jim ubylo hostů.

"V okolí jsou restaurace, kde vytočí 80 piv a potom mohou samozřejmě dělat obědová menu za 80 korun. A to my nemůžeme. Ty ultralevné restaurace dělají ta ultralevná menu díky tomu, že to platí stát tím, že oni nezaplatí daň. Je to pak samozřejmě nefér konkurence," řekl ČTK Hoffmeister. V jeho restauraci podle něj platí většina zákazníků útratu kartou, EET mu proto nevadí, naopak ji vítá. Zpomalení obsluhy nebo větší administrativní náročnost nevidí. "Personál postupuje úplně stejně, zadá objednávku do kasy a vyjede účtenka, jen zkrátka obsahuje potřebné údaje a kódy," dodal Hoffmeister.

Kvůli špatnému systému si na EET stěžuje majitelka Restaurantu Špejchar ve Velkých Přílepech u Prahy Miroslava Ponertová. "Mně EET jako taková nevadí, ale bohužel nám nefungoval systém. Šíleně to zdržuje. Musím brát na sezonu o jednoho člověka víc a musí se věnovat jenom kase," řekla ČTK Ponertová. Uvedla, že před měsícem vyměnila pokladní systém, od menšího provozovatele přešla k jednomu z největších na trhu. "Od té doby musím říct, že to s EET vypadá daleko lépe," dodala Ponertová.

Středočeský finanční úřad provedl od loňského prosince 6867 kontrol, v 1049 případech zjistili kontroloři pochybení. Úřad udělil 399 pokut, jejichž celková výše činila 2,436.900 korun. "Nadále patří k nejčastějším proviněním nezaevidování tržby a nevydání účtenky, popřípadě chybějící náležitosti na účtence," řekla ČTK mluvčí středočeského finančního úřadu Jiřina Plášilová. Pracovníci úřadu se podle ní setkávají i s případy, kdy podnikatel nemá EET dosud zavedené, ačkoli mu to zákon nařizuje. "Spíše se ale jedná o případy, kdy poplatník systém zavedený má, ale neeviduje," dodala Plášilová.