Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polovina prodejců věnců či svíček pro Dušičky porušila předpisy

"Dušičky" - Památka zesnulých
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ostrava - Česká obchodní inspekce (ČOI) pravidelně monitoruje dodržování zákonů při příležitosti konání svátků Památky zesnulých. V Olomouckém a Moravskoslezském kraji provedla 73 kontrol a nedostatky zjistila u téměř poloviny z nich. Nejčastěji prodejci neposkytli zákazníkům potřebné informace o nebezpečí při nesprávném použití výrobků.

Inspektoři v době od 10. října do 3. listopadu provedli 73 kontrol. V 36 případech našli nedostatky. Neposkytnutí potřebných informací o výrobku se týkalo 22 prodejců. "Dále neseznámili spotřebitele s cenou (dvanáctkrát) a nevydali řádný doklad o zakoupení (osmkrát)," informoval ředitel inspektorátu ČOI pro oba zmíněné kraje Boris Stabryn.

Na místě inspektoři uložili 27 pokut dohromady za 36.000 korun. Devět případů se bude řešit ve správním řízení.

"Na 17 provozovnách byl vydán zákaz dalšího prodeje na 627 kusů výrobků v celkové hodnotě 47.716 Kč až do doby zjednání nápravy. Jednalo se především o smuteční věnce, dekorace a svíčky, které nebyly řádně onačeny zákonem stanovenými informacemi," dodal Stabryn.

Témata:  ČOI (Česká obchodní inspekce) "svátek zesnulých ""dušičky""" obchody

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy