reklama

Klíšťata jsou letos extrémně přemnožená a jejich sezóna začala daleko dřív, než je běžné. Může za to především mírná zima, během které paraziti nepomrznou a mohou se dál množit. Česká republika je na špici v počtu lidí nakažených klíšťaty.

Nejčastějšími nemocemi, které klíšťata přenáší, jsou lymská borelióza a klíšťová encefalitida. Zatímco v loňském roce se do května encefalitidou nakazili jen tři lidé, letos je jich za stejné období už pět, boreliózou už klíšťata letos nakazila bezmála tři stovky lidí.

Český hydrometeorologický ústav pravidelně zveřejňuje předpověď aktivity klíšťat a ta na nadcházející dny není vůbec příznivá. Ode dneška až do neděle je na nejvyšším stupni. Meteorologové v takových případech doporučují používat repelent, nevstupovat do listnatých a smíšených lesů, chodit pouze po zpevněných cestách a ráno i večer si pořádně prohlédnout tělo, jestli jste si z procházky nechtěného hosta nepřinesli.

Na webu klíště.cz jsou k dispozici interaktivní mapy, které ukazují, kde se v Česku infikovaná klíšťata vyskytují nejvíce. Zobrazená data pocházejí z více než 7000 vzorků analyzovaných v laboratoři. Podívejte se do galerie, jak velké riziko nákazy hrozí u vás.

Mapa aktivity klíšťat na území České republiky - Klíšťová encefalitida
Mapa aktivity klíšťat na území České republiky - Lymeská borelióza

Je důležité si uvědomit, že klíšťata nejsou jen na loukách a v lesích, můžete ho klidně chytit i v centru města. Pokud jste si na těle klíště našli, je nutné ho co nejrychleji a správně odstranit, jinak riskujete zdraví. Návod najdete zde. Pokud si chcete být jistí, že klíště nebylo infikované, můžete ho nechat otestovat v laboratoři.