Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Makru se prodávala zmrzlá voda, namísto rybího masa

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Společnost Makro musí stáhnout z prodeje dvě šarže hluboce mražených Aljašských tresek, které obsahují nízké procento masa.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v poslední době zvýšený výskyt falšování mražených rybích produktů. Jedná se o výrobky převážně z dovozu.

"Řada výrobců nahrazuje až 50% rybího masa v potravině vodou nebo jinými složkami, čímž se dopouští klamání spotřebitele," uvádí SZPI v tiskové zprávě.

Aktuálně inspektoři SZPI zjistili následující případy:

Aljašská treska filety v balení 3000 g, dovezena z Číny. Laboratorní rozbor potvrdil obsah masa pouze v hodnotě 46,7%.

Aro Aljašská Treska v balení 10 x 100g, výrobcem je Projektmarke. Laboratorní rozbor potvrdil obsah masa pouze v hodnotě 70,7%.

Portál potravinynapranyri.cz zveřejnil přehled falšovaných rybích výrobků za posledních 6 měsíců (zde). Vzhledem k neuspokojivým výsledkům kontrol mražených rybích výrobků se bude inspekce na tento sortiment i nadále zaměřovat.

"Na základě podnětu Státní zemědělské a potravinářské inspekce stáhlo MAKRO ČR z prodeje filety aljašské tresky v balení 3000 g od dovozce Frigoexim a Aro aljašskou tresku v balení 10 x 100 g s označením data minimální trvanlivosti do 12. 1. 2017. Důvodem je podezření, že dodavatelé nedodrželi deklarované množství masa uvedené na obale. Zákazníkům, kteří zboží zakoupili a mají pochybnosti o jeho kvalitě, budou vráceny peníze v jakémkoli velkoobchodním středisku MAKRO. Společnost MAKRO řeší situaci s dodavateli," sdělil serveru Globe24.cz Ivan Tučník, manažer komunikace MAKRO Cash & Carry.

Témata:  potraviny SZPI obchody

Aktuálně se děje

7. května 2024 10:08

Ústavní soud zrušil podmínku operace pro úřední změnu pohlaví

Operace už nebude potřeba k úřední změně pohlaví, podle Ústavního soudu je taková podmínka v rozporu s lidskou důstojností. Sporné paragrafy přestanou platit v polovině roku 2025. Současný stav označil soud za neudržitelný a upozornil na nečinnost politiků, které vyzval k přijetí nové právní úpravy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy