reklama

Benda je poslancem už desáté volební období, právní výbor vedl i v letech 2006 až 2010 a taky v roce 2012. Po nynějším zvolení uvedl, že se pokusí, aby byla atmosféra při jednáních výboru navzdory možným politickým sporům dobrá. "Nikdo by neměl být vyvyšován nebo vylučován," řekl.

Benda získal ve volbě hlasy všech 20 přítomných členů. Podotkl, že nepatří k lidem, kteří se tváří, že nevolí sebe sama.

Místo v čele právního výboru připadlo ODS na základě politických dohod. Při volbě předsedy ale padl i návrh protikandidáta, když poslanec ANO Miloslav Janulík nominoval bývalou exministryni spravedlnosti Helenu Válkovou. Válková uvedla, že byla jeho krokem příjemně zaskočena a že práci ve výboru zná z minulého volebního období. Kandidatury se vzhledem k dohodám o obsazení vedení výborů vzdala.

Šéfkou výboru pro obranu bude Černochová (ODS). V souladu s dohodami poslaneckých klubů byla jedinou adeptkou, v tajné volbě získala 15 ze 17 hlasů. Ráda by prosadila uzákonění minimálních výdajů na obranu a jednodušší schvalování armádních misí.

Obě úpravy prosazovala Černochová spolu s kolegy z výboru už v závěru minulého volebního období Sněmovny, dolní komora je ale nestihla projednat. První z úprav má zajistit, aby výdaje na obranu neklesly pod dvě procenta hrubého domácího produktu. Ústavní novela by pak měla zajistit, aby vláda mohla sama rozhodnout o vyslání vojáků do záchranné mise v zahraničí nebo do misí v rámci sil velmi rychlé reakce NATO.

Předsedkyně výboru by byla ráda, aby se jeho členové na těchto úpravách shodli a o dohodu se snažili i v budoucnu. Nechtěla by "dělat z výboru bojiště". "Nejdůležitější je, abychom se tady neštengrovali na tématech, která nejsou podstatná. Dělat si politiku na oblasti bezpečnosti a obrany by bylo špatně," uvedla politička.