Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Generál Pavel: K odstranění extremistické hrozby musíme udělat víc, než jen zabíjet teroristy

NATO
NATO
Foto: Vláda.cz

Praha - V Praze se koná mezinárodní bezpečnostní konference, na níž promluvil i předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Většina bezpečnostních hrozeb, kterým Severoatlantická aliance v současnosti čelí, podle něj pochází od násilných extremistických organizací. Je proto nutné i nasazení nevojenské strategie v zemích, odkud problém pramení.

"Tyto organizace, které plánují a provádějí útoky proti našim občanům, musíme odstrašit a ubránit se jim," řekl Pavel. Upozornil, že nestačí starat se o zajištění bezpečnosti na půdě členů aliance, ale je třeba zasáhnout v místech, kde problémy vznikají. Extremistické organizace podle něj těží z nestability v evropském sousedství.

Pavel upozornil, že nestačí využívat jen tvrdé vojenské nástroje, jako je použití zbraní proti extremistům. Podle něj je třeba širší paleta opatření, mezi něž patří i výcvik místních bezpečnostních sil nebo rozvojová pomoc, která pomáhá stabilizovat společnost v krizových oblastech.

Pavel také uvedl, že vedle teroristické hrozby vnímá NATO jako jednu z hlavních výzev pro kolektivní bezpečnost i ambice Ruska. Připomněl, že Moskva často využívá nevojenské nástroje jako dezinformace a propagandu, aby dosáhla vojenských cílů. Aliance na to podle něj reaguje. "Vojenskou strategii adaptujeme tak, aby dokázala čelit hybridním hrozbám, a to včetně kybernetických," řekl. NATO podle něj v této oblasti úzce spolupracuje s Evropskou unií.

Pavel vystoupil na konferenci Prague Insecurity Conference, kterou pořádá Ústav mezinárodních vztahů ve spolupráci s ministerstvem zahraničí. Vystoupí na ní také bývalý eurokomisař Štefan Füle, bývalý italský ministr obrany Giampaolo di Paola nebo náměstek generálního tajemníka NATO Arndt Freytag von Loringhoven.

Témata:  Petr Pavel NATO (Severoatlantická aliance) extremismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy