Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišův kandidát na ministra zdravotnictví chce snížit počet lůžek, nemocnice se zlobí

Nemocnice Motol, ilustrační foto
Nemocnice Motol, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Adam Vojtěch (ANO) ještě ani oficiálně nenastoupil do čela ministerstva zdravotnictví a už jsou k němu výhrady. Asociace českých a moravských nemocnic je proti jeho návrhu na omezení počtu lůžek.

Kandidát na ministra v neděli řekl, že nemocnice musejí pro získání paušální platby od zdravotní pojišťovny vykázat určité počty pacientů. Kvůli tomu jsou podle něj lidé možná i nadbytečně hospitalizováni.

Akutních lůžek je podle Vojtěcha nadbytek, některé menší nemocnice by se tak mohly transformovat na ambulance a polikliniky. Lůžka by také bylo možné změnit na lůžka následné péče pro chronicky nemocné. "Otázka nastavení sítě nemocnic je však v kompetenci zdravotních pojišťoven," sdělil Vojtěch.

"Doufám, že jeho návrhy nepovedou ke znejistění obyvatel řady regionů, pacientů i personálu menších nemocnic a k destabilizaci těchto nemocnic," uvedl předseda asociace Stanislav Fiala.

Nyní je v Česku asi 150 nemocnic. Na konci roku 2015 měly asi 48.500 lůžek. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky loni bylo hospitalizací více než 2,2 milionu, na lůžku skončilo 1,47 milionu pacientů. Lidé pobývali v nemocnicích v průměru 6,2 dne. Od roku 1992 klesla doba pobytu v nemocnici téměř o polovinu.

Témata:  nemocnice zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví Adam Vojtěch

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy