Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik utratí Češi měsíčně za alkohol?

Alkohol, ilustrační foto
Alkohol, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Podle nejnovější výpočtů každý občan České republiky v průměru utratí 3,5 % ze svých příjmů na konzumaci alkoholu.

"Jdu na jedno". Tuto větu zná úplně každý. I když je všeobecně známé, že na 99,9 % se z jednoho piva stane více, stejně se toto oznámení používá často. Možná více než je zdrávo. Česká republika dlouhodobě patří ke špičkám v Evropské unii co se týká spotřeby alkoholu, zejména piva, na hlavu. Eurostat,  statistický úřad Evropské unie, nyní spočítal, kolik procent ze svého příjmu jsou Evropané ochotní dát, aby si mohli alkohol dopřát.

Češi loňský rok utratili v průměru 3,5 % z měsíčního příjmu, což nás řadí na čtvrté místo v EU. Občané z pobaltských zemí jsou schopni utratit ještě více. Přesto je 3,5 % dvojnásobek oproti evropskému průměru. Výdaje se navíc zvyšují a z celé EU rostou nejrychlejším tempem. Podle Českého statistického úřadu vypije Čech v průměru 6,8 litru čistého alkoholu. Za rok ještě stihne vypít 19,5 litru vína a 147 litrů piva.

"Alkohol konzumuje pravidelně a velmi často (denně nebo obden) 13,8 % dospělých," píše se ve zprávě ministerstva zdravotnictví, která vznikla ve spolupráci se Státním zdravotnickým ústavem. Studie dále uvádí, že problémových konzumentů včetně závislých je u nás 7,1 %, což je zhruba 750 000 občanů. 

Témata:  alkohol Česká republika EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy