Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krušnohoří na seznamu UNESCO? Česko a Sasko opět předloží žádost o zápis

Daniel Herman
Daniel Herman
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Krupka - Sasko a Česko předloží žádost o zápis Hornického regionu Krušnohoří na Seznam světového dědictví UNESCO. Nominace už jednou připravená byla, ale na doporučení poradní organizace ICOMOS (Mezinárodní rada památek a sídel) byla v roce 2014 stažena.

Důvodem stažení bylo to, že komisaři měli výhrady k administrativní stránce projektu na německé straně. Žádost proto byla přepracována.

Novou společnou sasko-českou nominaci v pondělí podepíšou ministr vnitra spolkových zemí Sasko Markus Ulbig a český ministr kultury Daniel Herman.

Centru světového dědictví bude žádost předložena začátkem příštího roku. Mezivládní výbor světového dědictví projedná nominaci pravděpodobně na svém zasedání v roce 2019.

Z Ústeckého kraje mezi města spjatá s důlní činností patří například Hora Svaté Kateřiny, Krupka, Cínovec či Výsluní. Z Karlovarského kraje se představuje Boží Dar, Jáchymov, Ostrov. "Všechna města nadále úzce spolupracujeme a snažíme se nominaci maximálně podpořit, pevně věříme, že bude úspěšná," řekl zastupitel Krupky Rostislav Kadlec.

Žádost budou posuzovat komisaři, kteří se mohou oficiálně či neoficiálně přijet znovu do hornických měst podívat. Zvelebování sídel na české straně pokračuje. Vznikají naučné stezky, Krupka dokončuje informační centrum.

Česko má na prestižním seznamu 12 památek. Nejblíže rozhodnutí o zápisu z českých památek má Žatec, jehož nominaci už téměř rok posuzují komisaři. Definitivní rozhodnutí o městě s bohatou chmelařskou historií by mělo padnout v létě 2018.

Témata:  UNESCO Česká republika Německo Krušné hory - Klínovec Daniel Herman

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy