Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odbory nedoporučí žádného prezidentského kandidáta

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Odbory nebudou před prezidentskými volbami dávat žádné doporučení, komu z devíti kandidátů by zaměstnanci měli dát svůj hlas. Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS) dosud navštívili tři kandidáti, další se odborářům neozvali. S odbory se sešel bývalý šéf akademie věd Jiří Drahoš, někdejší šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek a dnes bývalý diplomat Pavel Fischer.

Před minulými prezidentskými volbami ČMKOS prakticky doporučila zaměstnancům volit Miloše Zemana, který se tehdy přihlásil k jejímu plánu pro Česko. Jeho protikandidát Karel Schwarzenberg jako místopředseda tehdejší kritizované pravicové vlády byl pro centrálu nepřijatelný.

"Nebudeme se vyjadřovat, zda doporučujeme, nebo nedoporučujeme nějakého kandidáta. Měla by to být moudrá a respektovaná osobnost s pevnými životními postoji, která v těžkých dobách dokáže ukazovat směr a cestu. Je na voličích, co pro ně slovo moudrý znamená," řekl předák ČMKOS Josef Středula.

"Vážíme si každého, kdo k nám zavítá a chce znát názory zaměstnanců," řekl dále Středula. Podle něj nejde jen o zdvořilostní schůzky a kandidáti se skutečně zajímají o problémy pracovníků. Při schůzkách se mluví třeba o růstu výdělků či o pracovních podmínkách.

Doporučení před volbami nevydá ani druhá centrála, tedy Asociace samostatných odborů (ASO). "Nebudeme dávat žádné doporučení. Je to ryze občanská záležitost. Každý schopný občan se dokáže rozhodnout sám," řekl předák ASO Bohumír Dufek.

Témata:  ČMKOS Josef Středula prezident ČR Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy