Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klinika byla opět obsazena aktivisty. Co podnikne policie?

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) považuje vniknutí do budovy, kde sídlí sociální centrum Klinika, za protiprávní. Anonym v pátek odpoledne oznámil, že je na Klinice a v jejím okolí nastraženo několik bomb.

Aktivisté museli budovu v pátek opustit, pyrotechnici žádnou bombu nenašli. Policisté pak předali dům ÚZSVM jako oprávněnému vlastníkovi.

"Přítomné jsme opakovaně upozornili, že budova je nyní prázdná, uzamčená a vniknutí do objektu by bylo protiprávní. Pokud tento stav nastane, ÚZSVM požádá o součinnost policii," sdělil mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka. "Protiprávní jednání je naprosto nepřijatelné. Klinika, stejně jako každý jiný, musí dodržovat všechny právní předpisy," doplnil.

Aktivisté ale již v noci na dnešek na své facebookové stránce sdělili, že budovu opět obsadili. Páteční vyklizení domu označili za protiprávní. Dnes uvedli, že centrum Klinika dále funguje.

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan dnes po poledni ČTK řekl, že zatím nebyli policisté požádáni majitelem objektu o zásah na Klinice.

Centrum zahájilo činnost v prosinci 2014, kdy prázdnou budovu někdejší polikliniky v Jeseniově ulici obsadili aktivisté, vyklidili ji a bez povolení v ní několik dní provozovali sociální centrum. O dva měsíce později budovu získali od majetkového úřadu k bezplatné výpůjčce a svépomocí ji opravili. Centrum například spustilo sbírku oblečení pro uprchlíky. Letos v únoru na Kliniku zaútočili maskovaní pachatelé v den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci.

Témata:  klinika Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy