Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové plíce letos dostalo 42 Čechům, dalších 51 na ně ještě čeká

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Plíce jsou velmi citlivý orgán, protože jsou spojeny se zevním prostředím. Proto se z dárcovských orgánů může použít jen malá část. Plíce letos lékaři transplantovali do začátku prosince už 42 Čechům, na nové jich čeká ještě 51.

Vyplývá to z informací Koordinačního střediska transplantací. Počty těchto náročných operací každoročně rostou, za 20 let jich bylo 363. Vůbec první provedl tým profesora Pavla Pafka z Fakultní nemocnice v Motole 22. prosince 1997.

Loni bylo transplantací plic 42, stejného čísla letos operatéři dosáhli už na začátku prosince. Od letošního října navíc operují lékaři z Motola i pacienty ze Slovenska. Dosud transplantace slovenští pacienti podstupovali ve Vídni, tamní nemocnice ale smlouvu vypověděla. Loni tam operovali osm Slováků.

Transplantací se člověk nevyléčí. Musí brát doživotně léky snižující přirozenou imunitu a odmítavou reakci organismu na nový orgán. Tím však zase stoupá citlivost na infekce. "Měsíc po transplantaci přežije 95 procent pacientů, jednoroční přežití je 85 až 88 procent, pětileté přežití kolem 60 procent," uvedl dříve přednosta 3. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty UK Robert Lischke.

Operace stojí zhruba 500 tisíc korun, potřebná péče a další péče za první rok vyjde na dva miliony korun. Nejčastěji nové plíce potřebují lidé s těžkou rozedmou plic. U mladých pacientů to bývá těžká cystická fibróza.

Témata:  transplantace zdraví Češi lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy