Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schwarzenberg vzpomíná na Havla: Z politického vývoje u nás by byl zděšený, vzteklý a frustrovaný

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha – Česká republika si před několika dny připomněla šesté výročí smrti někdejšího českého prezidenta Václava Havla. Na sociálních sítích na něj při té příležitosti zavzpomínal také Karel Sxhwarzenberg.

Schwarzenberg přiznává, že se jej v poslední době lidé často ptají, co by Václav Havel řekl na stávající situaci u nás. „Jako by hledali orientační bod, sami už nevěděli a nevyznali se v tomto zvláštním vývoji. Dnes je šesté výročí jeho úmrtí a tu otázku si kladu sám. A obávám se, že Václav Havel by byl z politického vývoje u nás zděšen,“ uvádí čestný předseda TOP 09.

„Na televizních obrazovkách vidíme premiéra, o kterém podle dostupných materiálů už málokdo pochybuje, že byl spolupracovníkem Státní bezpečnosti, který společně s komunisty a fašizujícím hnutím Svoboda a přímá demokracie zvěstuje svůj nástup k moci. Toto sněmovní uspořádání by pro Václava Havla bylo na jedné straně k vzteku. Na druhé straně by vedlo k deprimující frustraci, že očividně jeho snažení po dlouhá desetiletí bylo marné a náš národ se z minulosti nepoučil. Věděl totiž velice dobře, že obě tyto strany jsou dvě tváře stejného postoje k politice i k lidem. Politika obou těchto stran vychází ze strategie, že nejdříve je nutné lidem nahnat strach. Ze strachu můžete kvalitní propagandou lehce vytvořit nenávist. Pak mají tyto strany žně připraveny,“ rozpovídal se na sociálních sítích politik.

„Vezmeme-li heslo o pravdě a lásce vážně, tak vím, že pravda je nejlepší prostředek proti strachu. Mluvíme-li pravdu, vidíme situaci realisticky a nenecháme se zastrašit. A láska je vůbec skvělý nástroj v politice, protože něčeho stálého lze dosáhnout pouze, mám-li opravdu rád lidi a chci jim pomoci. A to znamená, že i politického protivníka respektuji a neoznačuji každého, kdo má odlišný názor, předem za lotra,“ píše Schwarzenberg, který v minulosti působil jako Havlův kancléř.

Češi se podle něj někdy nechají zbytečně vystrašit. „Nebojme se a říkejme pravdu. Je to nesmírně osvobozující a vzhledem k nadcházejícím svátkům vás ujišťuji, že vám to přinese také velkou radost. Zůstanete-li v pravdě a nebojíte se, tak budete mít opravdu veselé Vánoce a šťastný nový rok. To vám ze srdce přeji,“ dodal na závěr.

Témata:  Karel Schwarzenberg Václav Havel Andrej Babiš

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy