reklama

Prezidentská volba v Česku je tady za pár dní a současná hlava státu si je toho moc dobře vědoma. Zeman, který je znám pro své bonmoty, politickou nekorektnost, peprné výrazy a občasné hulvátství se ve svém možná už posledním Vánočním poselství nebývale krotil. Chytře si pojistil podporu svých příznivců, své odpůrce šetřil.

Nejprve mluvil o stavu naší země. V hodnocení byl velmi optimistický, naší zemi se daří a není žádný důvod k „blbé náladě“. Češi by dle Zemana měli být na úspěchy státu hrdí a pyšní, měli by si také více věřit. S tím nelze než nesouhlasit, těmito výroky uspokojí i mnohé své zaryté odpůrce. Když došla řeč na zahraniční politiku, ani tam nebyl prezident konfliktní. Zmínil sice, že Evropská unie často rozhoduje tak, že se nám to nelíbí, a že by se NATO mělo více angažovat v boji proti islámskému terorismu. Dodal ale, že by se Česko i z těchto důvodů mělo v organizacích více angažovat. Své příznivce tak potěšil, odpůrce nijak neurazil, mnozí si navíc myslí, že Česko je v mezinárodních organizacích málo slyšet.

I když se Zeman držel, k nepřímé kritice přeci jen došlo. Prvním momentem bylo jeho obhajování skutečnosti, že jmenoval Andreje Babiše premiérem, aniž ten by měl zajištěnou většinovou podporu ve Sněmovně. Zde si neodpustil kopanec do svého dnes už možná „odvěkého“ rivala Bohuslava Sobotku. Přeci bych nenechal vládnout Sobotkovu vládu!? Posmíval se prezident. A jestli tím někoho pobouřil? Pokud si vzpomeneme, kolik hlasů získali „socani“ ve volbách, odpověď nám bude jasná. Moc lidí zřejmě ne.

Pomineme-li Zemanovu teatrální zaťatou pěst, dalším výbušným momentem mohla být Zemanova kritika toho, čemu všemu lidé věří. Podle jeho slov Rusové do žádných voleb nezasahují a Češi by neměli věřit všemu, co servírují jistá média, jmenovitě pak třeba Česká televize. Zemanovým odpůrcům v té chvíli v místnosti s prezidentem chyběl už jen Jaromír Soukup a jeho magnetická tabule s fotkou Vladimira Putina. Rudý hadr ve formě přímé kritiky veřejnoprávní České televize, která by měla být nestranná a nezávislá, ale jistě potěšil Zemanovy skalní voliče.

Ti jsou známí svou nedůvěrou v ČT, sluníčkářského moderátora Václava Moravce, Český rozhlas a zejména odporem ke koncesionářským poplatkům. Suma sumárum, Zeman si zachoval podporu voličů stávajících, některé nerozhodnuté a „vlažné“ odpůrce svým relativně mírným projevem mohl přetáhnout na svou stranu. Chytrý krok. Příště by však bylo lepší, kdyby hlava státu v přímém přenosu nekritizovala veřejnoprávní médium, které navíc celý projev (spolu s komerčními kanály) přenáší. Prezident má být nadstranický, a to nejen v politickém kolbišti.