Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horská služba je v pozoru: Lavinové riziko v Krkonoších vzroste, napadne čtvrt metru sněhu

Krkonoše
Krkonoše
Foto: CzechTourism.com

Špindlerův Mlýn - Lavinové nebezpečí v Krkonoších by mohlo podle horské služby v příštích hodinách vzrůst ze současného druhého na třetí stupeň z pětibodové stupnice. Důvodem jsou přívaly sněhu a silný vítr. V minulých letech byl v nejvyšších českých horách dosažen maximálně čtvrtý stupeň.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin.

"Během dne má napadnout až 20 centimetrů nového sněhu za působení silného větru. Sněhové profily vykazují střední až malou stabilitu. Tendence lavinového nebezpečí je stoupající," uvedl Robert Dlouhý z krkonošské horské služby. Lavinová předpověď tak na čtvrtek počítá s třetím stupněm lavinového nebezpečí.

Za posledních 24 hodin přibylo dalších pět centimetrů sněhu. "V nižších polohách padal vlhký sníh a sněhová pokrývka ve spodních vrstvách je mokrá, mohou se zde vyskytnout laviny malých až středních rozměrů z klouzavého sněhu," uvedl Dlouhý.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy 28letý skialpinista. Jedna z nejdelších lavin v novodobé historii Krkonoš spadla v únoru 2015 do Modrého dolu. Zasáhla plochu 20 hektarů, na délku měřila 1106 metrů a délka odtrhu činila 506 metrů. Nikomu se nic nestalo.

Témata:  Krkonoše laviny sněžení

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy