reklama

Plénum ÚS se dnes stížností zabývalo při neveřejném zasedání, odmítlo ji jako zjevně neopodstatněnou.

NSS podnět Holovské odmítl v prosinci spíše z formálních důvodů. Holovská, která sama chtěla kandidovat na prezidenta, ale měla jen jeden občanský podpis, se totiž u soudu nedomáhala vlastní registrace pro prezidentskou volbu. Pouze zpochybnila pět jiných uchazečů. Proto NSS nemohl jejím argumentům dopřát sluchu. Podle ústavní stížnosti je podmínka domáhat se vlastní registrace nelogická a nesmyslná.

NSS ale v odmítavém rozhodnutí zároveň zkritizoval vnitro za nesprávný právní názor a konstatoval, že každý poslanec či senátor může napříště podpořit jen jednoho kandidáta, který se bude ucházet o politickou podporu.

Protentokrát ale Petr Hannig, Marek Hilšer, Jiří Hynek, Vratislav Kulhánek a Mirek Topolánek zůstali zaregistrovaní, přestože někteří zákonodárci podpořili dva, anebo dokonce tři z nich.

První kolo prezidentské volby se uskuteční 12. a 13. ledna 2018. Druhé kolo připadá na 26. a 27. ledna. Problém s vícenásobnými podpisy se teoreticky může znovu dostat na přetřes po volbě, pokud budou její okolnosti přezkoumávat soudy. Holovská už avizovala, že pokud neuspěje s nynější aktuální stížností, obrátí se na justici znovu. Trvá na tom, že vnitro chybovalo.