Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kraje ČR chystají oslavy 100. výročí vzniku Československa. Kam se vypravit?

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Brno/Zlín - Ambiciózní projekt Re:publika 1918-2018 na brněnském výstavišti se patrně stane nejviditelnější oslavou 100. výročí Československa v Jihomoravském kraji. Zlínský kraj chystá velkou naučnou výstavu doplněnou výtvarnými díly z 19. a 20. století nazvanou Cesty ke svobodě.

Brněnský Festival Re:publika potrvá od 26. května do 17. června. Nabídne oddechovou Re:lax zónu s možností vyzkoušet vybrané sporty v historické i dnešní podobě. Sekce Avant garde se zaměří na moderní architekturu, nadčasový design, řemeslo, vyspělý průmysl. Na taneční přehlídku Dance Brno 100 zavítají špičkové soubory z území někdejšího Rakouska-Uherska. Na domech, chodnících i tramvajích se objeví citáty a úryvky z děl českých autorů posledních 100 let.

Jedním z dalších festivalových pilířů je Příběh fotografií. Organizátoři vyzývají veřejnost, aby zapátrala ve svých archivech a přispěla do projektu svými snímky a osudy. Fotky mohou lidé nosit i do stánku Brna při veletrhu Regiontour mezi 18. a 21. lednem.

Ve Znojmě chystají na 28. října koncert. V Městském divadle vystoupí proslulá sopranistka Gabriela Beňačková a tenorista Jakub Pustina, uvedla mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková. V Břeclavi se 28. října tradičně koná pietní akt u sochy Tomáše Garrigua Masaryka, po kterém následuje lampionový průvod ke kinu, kde je kromě zapálení vatry republiky připraven kulturní program, většinou v režii místních folklorních skupin.

Vyškov letos na hřbitově vybuduje památník padlým v první světové válce. Tvořit jej bude žena svírající prázdný kabát, symbol padlého muže. Socha Radima Hankeho bude vysoká 210 centimetrů, cena prací přesáhne 1,33 milionu korun, uvedl mluvčí Vyškova Michal Kočí. Celou sérii akcí chystají v Blansku. Město spolu s různými kulturními organizacemi připraví vzpomínkový akt, externí expozici o proměnách města v uplynulých 100 letech, dále vyjde sborník, uskuteční se také odborná konference.

Zlínsko bude mít výstavu Cesty ke svobodě. "Nebude zaměřená pouze na samotný vznik republiky, ale celkově na češství a jeho základy včetně svatého Václava či Komenského," uvedl organizátor Pavel Chmelík. Nebudou chybět informace o legiích. Naučnou část doplní zapůjčená umělecká díla, například autorů Mikoláše Alše či Toyen. Organizátoři hledají pro expozici vhodné reprezentativní prostory, jedná se například o umístění ve zlínském kongresovém centru. Pořadatelem výstavy je zlínská galerie Artrium. Vydána bude i publikace nesoucí stejné jméno jako výstava.

Výstavy, koncerty, ale i speciální tematické akce, například na úzkorozchodné železnici v Osoblaze na Bruntálsku či v opevnění na Opavsku, by v letošním roce měly v Moravskoslezském kraji připomenout 100. výročí vzniku Československa.

"Moravskoslezský kraj společně s partnery připravuje sérii akcí a atraktivit, prostřednictvím kterých budou moci návštěvníci ochutnat atmosféru první republiky. Velký důraz klademe na autenticitu a prožitek. Během přípravy jsme z archivů vytáhli mnoho unikátních témat, mnohdy doslova třaskavých," uvedla mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Uvedla, že například prvorepublikový fenomén automobilového závodění připomene jízda veteránů nazvaná Trofeo Niké. "V rámci tématu vlaková doprava pak budeme návštěvníky lákat například na jízdu Osoblažskou úzkorozchodkou. Pracovně jsme to nazvali 1. republika s vůní páry," uvedla mluvčí.

K oslavám 100. výročí vzniku samostatného Československa se chce připojit i město Ostrava. "Akce budeme zveřejňovat postupně. Nyní můžeme prozradit, že nezůstaneme pouze u vzpomínky na říjen 1918, ale připomeneme si i další osmičková výročí - 1938, 1948, 1968. Obyvatelé města se budou moci opět těšit na zajímavé kulturní akce, koncerty, výstavy a soutěže. Vzpomínka vyvrcholí programem během posledního říjnového víkendu, který bude věnován první republice," doplnila mluvčí města Andrea Vojkovská.

Prestižní mezinárodní výstava v Muzeu umění, příjezd prezidentských vagónů, ale i řada koncertů a výstav ozdobí letošní podzim v Olomouckém kraji v souvislosti se stým výročím vzniku Československa.

Stěžejní akcí kraje bude mezinárodní výstava mapující výtvarnou kulturu v zemích vzniklých po rozpadu Rakouska - Uherska. Expozice ponese název Rozlomená doba, evropský projekt připravují zástupci zemí visegrádské čtyřky. Otevřena bude 20. září v olomouckém Muzeu umění. "Mezinárodní výstava Rozlomená doba je zaměřená na dramatické proměny výtvarného umění ve střední Evropě v letech 1908 - 1928. Toto období zahrnuje závěrečné desetiletí Rakouska-Uherska a úvodní desetiletí nástupnických států," řekl ČTK mluvčí muzea Tomáš Kasal.

Jde o společný projekt Muzea umění Olomouc s partnery z polského Krakova, Bratislavy a z maďarské Pécse, kam výstava do roku 2020 také postupně zamíří. Kurátor z každé instituce doporučil za svou zemi zhruba 200 děl k vystavení, v expozici jich bude zhruba 250. Kromě obrazů a soch budou vystaveny také fotografie, kresby či grafiky a obálky knih a časopisů, uvedli zástupci muzea.

Vlastivědné muzeum v Olomouci chystá na podzim projekt společně s Národním technickým muzeem. "Do Olomouce by měly přijet reprezentativní prezidentské vagóny, je to nyní ve fázi příprav. Chystáme také samostatnou výstavu, která bude prezentovat období vzniku republiky a legií. Při té příležitosti se dotkneme ještě výročí dalších osmiček - 1948 i 1968," řekl ČTK ředitel muzea Břetislav Holásek.

Olomouc chystá k výročí třídenní oslavy ve dnech 26. až 28. října, které vyvrcholí závěrečným ohňostrojem. Oslavy město připravuje s Univerzitou Palackého, posádkou Olomouc, Olomouckým krajem a Vlastivědným muzeem. "Přesný program oslav je teprve ve fázi příprav. Už teď je nicméně jisté, že centrem dění bude Horní náměstí, které se prostřednictvím happeningu přiblíží duchu první republiky," řekla ČTK mluvčí radnice Radka Štědrá. Současnou podobu orloje zakryje plachta a lidé budou moci obdivovat jeho podobu z období první republiky. "K vidění budou historická vozidla, dobová technika a atmosféru dokreslí například i hudba, která k tomuto období také neodmyslitelně patří," dodala mluvčí radnice.

Výročí vzniku Československa v roce 1918 si bude Středočeský kraj připomínat po celý rok. Naplánovány jsou jak akce pořádané krajem, tak jednotlivými městy. Kraj připravil řadu jednotlivých akcí, které vyvrcholí 28. října. Významnou součástí oslav má být také vydání knižní publikace. Kniha připomene významné události na území Středočeského kraje, které spolu s dalšími vedly ke vzniku samostatného československého státu. Publikace bude sloužit pro propagační a reprezentační účely kraje.

Ve Dni Středočeského kraje, který se uskuteční 28. října 2018, se valná většina muzeí a galerií v regionu bude věnovat tématu vzniku republiky. K nejatraktivnějším akcím má patřit tematicky zaměřený den ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně s názvem "Knihovna republiková", kdy se celá knihovna promění do podoby knihovny z první republiky.

Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi uspořádá v červnu historický letecký den a České muzeum stříbra v Kutné Hoře připravuje na říjen výstavu "Česká státnost". Speciální akce pak připravuje i Mladá Boleslav. "Při této příležitosti se chystá celá řada akcí včetně několika výstav, dominantní akcí ale bude nejspíš velká vojenská historická bitva, která se v červnu uskuteční v areálu na Krásné louce pod širým nebem a měla by být monumentální připomínkou výročí," řekla mluvčí magistrátu Šárka Charousková.

Velkolepé oslavy budou v Ústeckém kraji provázet letošní sté výročí vzniku Československa. Zastupitelstvo Ústeckého kraje schválilo na konání oslav výročí deset milionů korun.  K přesunutému děkanskému kostelu v Mostě se 26. května vrátí kultura první republiky. "Zazní prvorepublikové písničky, vystavěn bude dobový trh, připraveny budou kabarety," řekla ČTK mluvčí magistrátu Alena Sedláčková. Uvažuje se i o rekonstrukci bitvy o Most, která připomene, že tehdejší německé obyvatelstvo se bránilo připojení k novému státu. Na konci listopadu 1918 československá armáda obsadila Most a začala pacifikace pohraničí.

V Ústí nad Labem se možná bude oslavovat dvakrát. "Ke skutečnému připojení Ústí došlo až 11. prosince, místní německé obyvatelstvo se totiž odmítlo stát součástí Československa," řekl ČTK ředitel ústeckého muzea Václav Houfek. Muzeum ukáže dobu dvacátých let minulého století prostřednictvím obrazů, které nechal namalovat tehdejší významný průmyslník Georg Schicht. "Byla to klasická sudetoněmecká rodina, která se cyklem obrazů, na nichž jsou znázorněny významné události českých dějin, přihlásila ke vzniku republiky," uvedl Houfek.

Terezín chystá výstavu Velká válka očima malířů. Vystavena budou výtvarná díla, která se vztahují ke konci 1. světové války. Právě v pevnostním vězení v Terezíně zemřel v roce 1918 Gavrilo Princip, atentátník na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d’Este a jeho manželku Žofii Chotkovou.

V Karlovarském kraji si výročí 100 let existence Československa připomenou kraj nebo města spíše menšími akcemi nebo začleněním do pravidelných oslav. Téma 100. výročí využije například krajské město.

"Určitě toto výročí promítneme do všech významných událostí ve městě, ať je to zahájení lázeňské sezony, ať je to karneval nebo festival světla, který bude v duchu 'stovky'," řekl primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA). Krajské město také plánuje v průběhu roku vysadit strom republiky, připomínající stoleté výročí od vzniku samostatného státu. Podobně už Karlovy Vary využily v předloňském roce 700. výročí narození Karla IV, zakladatele města.

Město Plzeň a Plzeňský kraj na letošní rok připravily desítky akcí, které připomenou sté výročí vzniku samostatného Československa i další významné "osmičkové" roky v dějinách státu. Během celého roku se v Plzni i na dalších místech kraje uskuteční koncerty, výstavy, besedy, projekce, festivaly a shromáždění. Kromě historických událostí si Plzeň připomene také své slavné rodáky, herce Miroslava Horníčka a fotografa a horolezce Viléma Heckela, od jejichž narození uplyne sto let. Samotné oslavy 28. října budou letos třídenní.

Sté výročí vzniku samostatného státu se promítne do celoročního cyklu událostí pod značkou "Kde domov můj" odkazující na text české hymny. Město proto v říjnu mimořádně vystaví na radnici originál hry Fidlovačka, psaný rukou Josefa Kajetána Tyla, jenž v Plzni v roce 1856 zemřel.

Podle primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) budou plzeňské oslavy rozsahem o množstvím zapojených subjektů jedněmi z největších v Česku. Plzeň slaví 28. říjen už od roku 2006. Na jeden den se otvírají zdarma nebo za 28 korun muzea, galerie, kulturní zařízení i památky, nechybí shromáždění na Masarykově náměstí, průvod světel a ohňostroj. Loni akci navštívilo na 40.000 lidí.

Letos potrvají oslavy tři dny a otevře se na 30 institucí. Slavnosti vyvrcholí 28. října průvodem světel centrem města s lampiony v barvách trikolory. K průvodu se pěšky i v dobových dopravních prostředcích připojí historické postavy, které byly v Plzni v časech první republiky výraznými osobnostmi politického, kulturního a společenského života. Na náměstí vyvrcholí setkání společným zpěvem československé hymny a ohňostrojem v národních barvách. "Události října 1918 představují i v dnešní době klíčový moment pro formování novodobého českého státu. Cílem našeho projektu je proto především posílit pocit hrdosti a sounáležitosti občanů s městem Plzeň," řekl primátor. Osmadvacátý říjen je podle něj největší státní svátek, který by neměl nikdy zevšednět.

Témata:  výstavy kultura Česká republika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy