Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci na návrh ODS odložili jednání o Babišově vládě

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna dnes o důvěře menšinové vládě šéfa ANO Andreje Babiše překvapivě hlasovat nebude. Jednání odložila do úterý 16. ledna. Rozhodla o tom na návrh ODS, proti byla jen KSČM. Předchozí návrhy na odklad sněmovního jednání o Babišově vládě přitom dnes přijaty nebyly.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura svou žádost zdůvodnil tím, že hodinová přestávka v jednání dolní komory nestačila jejímu mandátovému a imunitnímu výboru na jeho mimořádné jednání ke kauze Čapí hnízdo, v níž figuruje Babiš a místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Imunitní výbor má na úterní ráno naplánováno další jednání, na kterém by se Babiš a Faltýnek měli vyjádřit k žádosti policie o jejich vydání k trestnímu stíhání kvůli dotačnímu podvodu. Do diskuse bylo dnes večer přihlášeno ještě sedm poslanců.

Možnost pokračovat v jednání ještě tento týden odmítl Stanjura s tím, že ve čtvrtek by se Sněmovna ze zákona musela věnovat interpelacím a v pátek začíná volba prezidenta.

Sněmovna dnes o osudu Babišovy vlády jednala zhruba sedm hodin. Kabinet přišel do dolní komory podpořit prezident Miloš Zeman. Ani jeho přímluva nezměnila nic na tom, že s výjimkou poslanců ANO žádná ze sněmovních stran pro důvěru hlasovat nebude. Důvodem bylo podle zástupců nevládních stran především to, že se Babiš ani nepokusil získat jejich podporu a že programové prohlášení jeho kabinetu je nevěrohodné.

Témata:  vláda Andrej Babiš ODS Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy