Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO slíbilo, že výbor v úterý doporučí vydání či nevydání Babiše

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Předseda poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek uvedl, že hnutí ANO přislíbilo, že do úterý 14:00, kdy by měla Sněmovna pokračovat ve schůzi o důvěře pro vládu Andreje Babiše (ANO), imunitní výbor doporučí Sněmovně, zda vydat, či nevydat Babiše a místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. 

Lidovci podle Bartoška v úterý navrhnou, aby hlasování o vydání poslanců na plénu předcházelo rozhodování o důvěře. Vycházejí z toho, že od ANO dostali slovo.

„A že jestli ANO dá slovo, tak ho dodrží. A oni řekli, že do 14:00 v úterý bude usnesení," uvedl. Nejprve by se tak podle KDU-ČSL mělo odehrát hlasování o vydání, poté teprve o důvěře. „Připadá nám to jako smysluplné, je to řešení a je to spravedlivé. Je dobře, že výbor projedná záležitost předtím, než se bude jednat o důvěře vládě," uvedl Bartošek.3

Předřazení bodu o vydání však s ANO nemají vyjednané. „Tato věc nebyla diskutována, je to náš návrh, s kterým půjdeme do jednání, připadá nám to férové," uvedl Bartošek. S podobným návrhem dnes v úvodu jednacího dne Sněmovny neuspěli Starostové a nezávislí a Piráti, kteří se po krachu dnešního jednání pro předřazení vyslovili znovu.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že pro některé poslance bude usnesení mandátového a imunitního výboru důležité, byť on sám ho pro své rozhodnutí k hlasování o vydání Babiše a Faltýnka nepotřebuje.

Témata:  imunita Jan Bartošek KDU-ČSL Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy