Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Justice žádá zrušení imunity Le Penové kvůli asistentům, politička obvinění popírá

Marine Le Penová v Praze | autor: Facebookový profil političky
Marine Le Penová v Praze | autor: Facebookový profil političky
Foto: Facebook

Paříž - Francouzští vyšetřovatelé se od března marně snaží předvolat k výslechu Marine Le Penovou, krajně pravicovou kandidátku na prezidentku. Justice proto požádala Evropský parlament, aby političce zrušil imunitu. Předsedkyně Národní fronty (FN) je podezřelá z fiktivního zaměstnávání svých spolustraníků jako poslaneckých asistentů.

Úřady mají podezření, že někteří členové FN pobírali plat jako asistenti od europarlamentu, ve skutečnosti ale pracovali pro krajně pravicovou stranu. Europarlament po šéfce FN požaduje vrátit asi 339.000 eur (9,1 milionu Kč). Policie už obvinila dva parlamentní asistenty Le Penové. Obstrukce s výslechy klade i europoslankyně FN Marie-Christine Boutonnetová.

Le Penová jakákoli obvinění ze zneužití odmítá a tvrdí, že se stala obětí špinavých politických intrik.

Evropský parlament už počátkem března částečně zbavil Le Penovou imunity na žádost francouzské justice, ale pro jiný případ. Hrozí jí stíhání za to, že zveřejnila na twitteru snímky ukazující hrůzné praktiky takzvaného Islámského státu.

Hlavními favority prvního kola prezidentských voleb, které se uskuteční 23. dubna, jsou Marine Le Penová a centrista Emmanuel Macron. V "souboji čtyř", jak cílovou rovinku prezidentských voleb nazval deník Le Figaro, dále v těsném závěsu figuruje kandidát krajní levice, antiglobalista Jean-Luc Mélenchon, který podle jednoho z průzkumu předstihl konzervativního uchazeče Françoise Fillona, posledního ze čtveřice.

Témata:  Marine Le Pen Francie imunita

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy