Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Imunitní výbor si na úterý pozval exdetektiva Komárka, Kalousek prská

Miroslav Kalousek /TOP 09/ v OVM
Miroslav Kalousek /TOP 09/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Imunitní výbor si na úterý pozval bývalého detektiva Jiřího Komárka. Novinářům to řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a člen výboru Miroslav Kalousek. 

Podle Kalouska jde o nehoráznost a věc, která výboru nepřísluší. Další z členů výboru Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že pro pozvání Komárka hlasovali poslanci za ANO a SPD. Hledají se podle něj důvody, aby hnutí SPD změnilo názor a odmítlo vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

Kalousek připomněl, že Komárek je nepravomocně odsouzený. Výboru má podle Kalouska za úkol Komárek sdělit "cosi, co si kolegové přejí slyšet". „Připomínám, že výbor není orgán činný v trestním řízení ani soud, nepřísluší mu předvolávat si svědky," konstatoval.

„Pozvání nepravomocně odsouzeného Komárka na úterní jednání mandátového a imunitního výboru je nehoráznost, která devalvuje práci tohoto výboru. Většina výboru se bude s pomocí nedůvěryhodné osoby snažit účelově zkompromitovat vyšetřovatele Nevtípila. Fuj,“ dodal Kalousek na sociálních sítích.

Výborný připomněl, že Komárek musí být kvůli výpovědi u výboru zbaven mlčenlivosti, což považuje za vysoce nereálné. „Působí to na mě, že hledáme důvody, aby se změnilo stanovisko SPD," uvedl. Poslanci Svobody a přímé demokracie zatím uvádějí, že se nic nezměnilo od posledního hlasování Sněmovny o vydání Babiše a Faltýnka, takže budou hlasovat pro.

Komárek by podle předsedy pirátské frakce Jakuba Michálka měl údajně mít kompromitující informace na vyšetřovatele případu Čapí hnízdo Pavla Nevtípila. Michálek na plénu připomněl, že Komárek byl nepravomocně odsouzen za nařčení policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního" úniku informací.

Lidovci před koncem zasedání výboru uvedli, že mají od ANO příslib, že výbor stihne do 14:00 v úterý přijmout usnesení, zda oba poslance vydat. Podle Výborného jde o gentlemanskou dohodu i v rámci výboru.

Témata:  poslanecká imunita Miroslav Kalousek Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Jiří Komárek

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy