Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman vyhrál první kolo i před pěti lety

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V první přímé volbě hlavy českého státu vybírali voliči podobně jako letos mezi devíti kandidáty, zatímco nyní se jednalo o samé muže, v roce 2013 se ucházely o funkci hlavy státu i tři ženy. Většina z uchazečů sebrala na svou podporu podpisy občanů (Jana Bobošíková, Jan Fischer, Táňa Fischerová, Vladimír Franz, Zuzana Roithová, Miloš Zeman), dva navrhla skupina poslanců (Přemysl Sobotka a Karel Schwarzenberg), jednoho pak skupina senátorů (Jiří Dienstbier mladší).

První kolo volby přineslo pro mnohé překvapení v podobě neúspěchu favorizovaného expremiéra úřednické vlády Jana Fischera, kterého výrazně předčil tehdejší předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle očekávání v prvním kole neuspěl ani kandidát vládní ODS Přemysl Sobotka, ani zástupce ČSSD, v té době nejsilnější strany v zemi, Jiří Dienstbier. Nejvíce hlasů získal v prvním kole bývalý premiér a někdejší šéf ČSSD Miloš Zeman.

Pro vítěze prvního kola, ve kterém dosáhla účast 61,31 procenta, hlasovalo 1,246 milionu voličů (24,21 procenta), druhý Schwarzenberg dostal 1,201 milionu hlasů (23,40 procenta). Třetí Jan Fischer získal 841 tisíc hlasů (16,35 procenta), čtvrtý byl Jiří Dienstbier (829 tisíc hlasů, 16,12 procenta). Přes pět procent se dostal už jen pátý Vladimír Franz (352 tisíc hlasů, 6,84 procenta). Zeman zvítězil v 56 okresech, Schwarzenberg v 21 (s výjimkou Brna ležících v Čechách).

Schwarzenberg vyhrál v šesti krajích (Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Libereckém a Královéhradeckém, navíc také u voličů v cizině), Zeman dostal většinu v osmi zbývajících. Zatímco v případě Schwarzenbergova vítězství skončil ve všech krajích druhý Zeman, naopak to neplatilo. Ve třech případech totiž skončil druhý finalista voleb až čtvrtý - v Ústeckém a Olomouckém kraji bylo pořadí Zeman, Fischer, Dienstbier, Schwarzenberg, v Moravskoslezském si Fischer a Dienstbier pořadí na druhém a třetím místě prohodili.

Jen někteří z neúspěšných kandidátů před pěti roky jasně vyjádřili podporu jednomu z finalistů. Miloše Zemana podpořili Jan Fischer a Vladimír Franz, na jeho stranu se pak dala i ČSSD, za niž kandidoval Jiří Dienstbier. Karla Schwarzenberga pak doporučili volit Přemysl Sobotka a svůj hlas mu dala také Zuzana Roithová. Jana Bobošíková prohlásila, že nikoho z finalistů nepodpoří, doporučení nedala ani Táňa Fischerová.

Během necelých dvou týdnů mezi prvním a druhým kolem volby eskalovala volební kampaň, kritiku vyvolalo zejména počínání týmu Miloše Zemana. Jeho kroky byly podle komentátorů největší kaňkou celé prezidentské volby. Zemanův volební tým stál například za šířením nepravdivých informací spojených s Karlem Schwarzenbergem. Lži, jak některá tvrzení označil i Nejvyšší správní soud (NSS), který řešil stížnosti, se zaměřovaly na citlivá témata kolem nacistické okupace a poválečného odsunu Němců.

V druhém kole 25. a 26. ledna přesvědčivě zvítězil Miloš Zeman, který při trochu menší účasti (59,11 procenta) získal hlasy 2,717 milionu voličů (54,8 procenta). Karel Schwarzenberg za Zemanem zaostal o 476 tisíc hlasů, lístek s jeho jménem hodilo do uren 2,241 milionu voličů. Zeman zvítězil téměř v celé ČR, Schwarzenberg získal více hlasů jen v deseti ze 77 okresů (Praha a okolní dva okresy, Brno, Plzeň, České Budějovice, Liberec, Jablonec nad Nisou, Semily a Náchod).

Témata:  Miloš Zeman volby volby 2018

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy