Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišova slova naštvala zástupce justice, ozval se i předseda Nejvyššího soudu Šámal

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Proti nedávnému výroku premiéra Andreje Babiše (ANO), že v Česku si lze objednat trestní stíhání, se ohradil také předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Ústavní činitelé by se podle něj bez konkrétních důkazů takto vyjadřovat neměli.

Babiš se v pátek ve Sněmovně při diskusi o svém vydání k trestnímu stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu v případu Čapího hnízda hájil slovy, že v Česku je možné objednat si stíhání a dostat někoho do vězení.

"Ať byly okolnosti, za kterých uvedené věty zazněly, jakkoliv vypjaté a nanejvýš osobní, premiér by neměl taková slova pronášet bez důkazů, respektive bez toho, aniž by je prakticky okamžitě doplnil konkrétními podklady či příklady, jež by bylo možné - tak jak je tomu v každém právním státě běžné - prošetřit," řekl Šámal.

Nejvyšší soud podle něj nemá žádné poznatky o možnosti objednat si v Česku trestní stíhání. "Jsme naprosto přesvědčeni o tom, že žádné takové poznatky nemá ani pan premiér Babiš," dodal Šámal.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman už v pátek vyzval politiky, kteří mají důvodné poznatky o ovlivnění postupu či rozhodování orgánů činných v trestním řízení, aby se obrátili na něj či jiné státní zástupce. Nepodložená politická prohlášení podle něj podrývají důvěryhodnost justice, která se nemůže adekvátně bránit.

Témata:  Pavel Šámal Andrej Babiš Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy