reklama

Soubor opatření provedených v posledních třech letech vznikl po rozhodnutí minulé koaliční vlády ČSSD, KDU-ČSL a ANO. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) nyní letiště patří mezi nejbezpečnější na světě. "My naštěstí nejsme cílem teroristických útoků, a ani doufám nebudeme, protože naše orgány na tom intenzivně pracují, ta investice je dobrý příspěvek k tomu, aby se naši občané a lidi, co navštěvují Prahu, cítili velice dobře," řekl Babiš.

Z podprojektů plánovaných pro pražské letiště fungují všechny kromě systému detekce obličejů - zatím je jen v pilotním provozu. Venkovní prostory pražského letiště například nyní hlídají brány s kamerami, které snímají registrační značky aut. Systém je schopen rozpoznávat vozidla v pátrání.

Před rokem začaly také fungovat automatické brány, které kontrolují cestující a čtečky cestovních dokladů. Celní správa využívá nové přístroje pro detekci radiace, pomocí kterých kontrolují letecký náklad, a zařízení na detekci chemických látek - například drog nebo výbušnin - u cestujících. Policisté mohou trénovat zásahy v prostorech letiště na speciální virtuální střelnici.

Investice do pražského letiště nejdou jen ze státního rozpočtu. "Letiště má rozvojový plán až do roku 2035, v rámci něj je připraveno proinvestovat 27 miliard do svého rozvoje absolutně bez pomoci státu," řekla dnes ministryně financí Alena Schillerová. Letiště podle ní počítá s rozšířením Terminálu 2, ze kterého létají letadla do zemí Schengenu, a vybudování nové paralelní dráhy.