Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na policii skončilo 16 aktivistů Kliniky, úřad podává trestní oznámení

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Na policii skončilo celkem 16 aktivistů komunitního centra Klinika, kteří i přes výzvy policie odmítli objekt opustit. Klinika stejně jako každý jiný, musí dodržovat právní předpisy, uvedl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

ÚZSVM považuje za protiprávní, že aktivisté stále neopustili budovu, i když jim začátkem března vypršela smlouva. Podal proto další trestní oznámení.

Policie v úterý stejně jako v pátek přijela do Kliniky kvůli nahlášené bombě, po prohlídce budovu předala úředníkům z ÚZSVM. Zástupci úřadu sice večer oznámili, že budovu převzali a zabezpečili, ale aktivisté poté do budovy opět vnikli.

"Přítomné jsme opakovaně upozornili, že budova je nyní prázdná, uzamčená a vniknutí do objektu by bylo protiprávní. ÚZSVM zároveň na místě vyzval policii, aby zasáhla v případě, že dojde k opětovnému vniknutí do objektu," uvedl mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Někteří squatteři odmítli opustit i přes výzvy policistů a členů antikonfliktního týmu Kliniku a připoutali se k sudům s betonem. Policisté museli použít rozbrusky a elektrická bourací kladiva, až pak je odvezli na policejní služebnu. "Zadokumentovali jsme jednání těchto osob a potřebné písemnosti posléze zašleme příslušnému správnímu orgánu k dořešení této situace," dodal mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Někteří lidé z Kliniky zase vylezli na střechu budovy a odmítali z ní slézt. "I s osobami na střeše jsme vstoupili v komunikaci, kdy jsme se jim snažili celou situaci vysvětlit. Nicméně i přes veškerou naší snahu odmítali tyto osoby ze střechy slézt," řekl Hulan.

"S ohledem na to, že posléze začalo hustě pršet a postupem času se setmělo, byl by jakýkoli zákrok z naší strany hazardem s životy a zdravím těchto osob," poznamenal Hulan.

Policisté proto vůči nim nezasáhli a zásah ukončili. "Následně si objekt v Jeseniově ulici převzali od policistů do své kompetence zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkový, kteří byli o přítomnosti osob na střeše informováni. Ti si objekt zajistili a poté z místa odjeli, stejně jako zakročující policisté," objasnil situaci mluvčí policie.

Squatteři uvádějí, že vedou s ÚZSVM kvůli užívání domu civilní soudní spor a že jim současný právní stav umožňuje do domu vstupovat. Majetkový úřad takový postup ale označil za nepřijatelný a nebezpečný precedens.

Témata:  klinika Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Policie ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy