Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europoslanec Štětina se v Bruselu omlouval za Zemana. Je smutné, jak se vyjadřuje, říká

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel/Praha - Český europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina se omluvil Mustafu Džemilevovi, lídrovi Krymských Tatarů, za slova českého prezidenta Miloše Zemana týkající se de facto uznání anexe Krymu ze strany Ruské federace. Učinil tak na vzpomínkové akci u příležitosti čtyřletého výročí okupace Krymu, která se konala na půdě Evropského parlamentu.

Setkání s Krymskými Tatary uspořádali europoslanci Jaromír Štětina za frakci ELS, Petras Ausštrevičius za evropské liberály a Rebecca Harms za zelené. „Setkání se zúčastnili členové Mejlisu, samosprávného sboru Krymských Tatarů, který na okupovaném Krymu ruské úřady zakázaly, nedávno propuštění političtí vězni a zástupci organizací poskytující pomoc utiskovaným Krymským Tatarům,“ uvedl Štětina v oficiálním prohlášení.

„Jsem moc rád, že nás přijeli navštívit takové význačné osobnosti jako Ilmi Umerov a Akhtem Hyihoz, místopředsedové Mejlisu, kteří oba byli odsouzeni za vyjádření občanského postoje proti ruským okupantům. Jsem velmi potěšen, že přijel i můj přítel Mustafa Džemilev, světově známý disident z éry Sovětského svazu, který seděl v sovětských kriminálech za to, že nahlas vyjádřil nesouhlas s okupací Československa v roce 1968. K Mustafovi máme my Češi velký dluh a je velmi smutným faktem, že v době, kdy jeho vlastní země je teď opětovně okupována Ruskou federací, tak se český prezident vyjadřuje ve prospěch uznání anexe Krymu. Za to jsem se Mustaf ovi omluvil,“ řekl Štětina, který v EP působí jako místopředseda podvýboru pro obranu a bezpečnost.

Vůdce Krymských Tatarů Džemilev strávil v sovětském vězení dohromady 15 let. Ilmi Umerov, byl odsouzen ruskými okupačními úřady na dva roky poté, co v televizním rozhovoru řekl, že sankce proti Rusku musí být přísnější, aby se jeho rodný Krym mohl navrátit zpátky pod Ukrajinu. Akhtem Hyihoz byl v lednu 2015 odsouzen na 8 let za to, že organizoval veřejný protest proti ruským okupačním úřadům, v říjnu loňského roku byl vyhoštěn do Turecka.

Štětina varoval, že případy zastrašování Krymských Tatarů jsou na denním pořádku. „Strach a vymývání mozků je nejúčinnější způsob, jakým ruské úřady upevňují svoji pozici na okupovaném území. Vyhazovy ze škol, z práce, trestní a správní řízení, porušování práva i mučení jsou na Krymu běžným jevem. A s tímto vším Miloš Zeman souhlasí? Proto je nutné Krymským Tatarům poskytnout nezbytnou podporu a pomoc. O jejich utrpení je třeba mluvit i u nás a ne je přehlížet. Minimálně kvůli Mustafu Džemilevovi to všem Krymským Tatarům dlužíme,“ dodal český europoslanec.

Témata:  Jaromír Štětina Miloš Zeman Krym Rusko EU

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy