reklama

Přechodové sítě slouží k tomu, aby se mohli na nový standard plynule připravit vysílatelé i diváci. DVB-T2 proti nynější technologii DVB-T umožňuje vysílání více programů na menším rozsahu frekvencí. Přechod na DVB-T2 by měl být dokončený na začátku roku 2021.

Vedoucí úseku strategie a rozvojových projektů ČT Pavel Hanuš připomněl návrh daňové novely ministerstva financí, která snižuje ČT vratku DPH, z níž chtěly Kavčí hory druhou televizní digitalizaci financovat. "Pokud návrh novely zákona o daních projde, budeme mít velký problém. Žádné použitelné zdroje k dispozici nejsou. Nebude to jednoduché a zřejmě to pocítí i diváci," řekl Hanuš.

Navrhovaná novela zvyšuje České televizi podíl DPH bez nároku na odpočet. Podle Hanuše je otázka, zda půjde o 400 milionů Kč nebo o vyšší sumu. ČT by pak musela šetřit například na programu, na nákupech práv, technologií nebo nákladech na úpravách Kavčích hor.

Přechod na DVB-T2 se musí uskutečnit kvůli závazku státu uvolnit vysílací televizní pásmo 700 MHz pro rychlé mobilní sítě. Vedle veřejnoprávního přechodového multiplexu již běží přechodová síť Českých Radiokomunikací a také síť společnosti Digital Broadcasting.

Pozemní digitální vysílání v současnosti využívá kolem 60 procent domácností. Televizní přijímač nebo set top box pro DVB-T2 nyní vlastní zhruba pětina domácností. V současnosti je na trhu 1200 certifikovaných televizí a set top boxů, které DVB-T2 podporují.