Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svatý Valentýn je tu: V kurzu jsou valentýnské večeře i lechtivé hry

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Oslava patrona zamilovaných, svatého Valentýna, se do střední a východní Evropy dostala po pádu komunismu z anglosaských zemí, v Česku tento svátek slaví až dvě třetiny lidí. Mezi klasické valentýnské dárky patří šperky, oblíbené jsou i romantické večeře. V e-shopech jdou na odbyt také kondomy.

Oblibu valentýnských večeří ukazují čísla karetní společnosti Mastercard. Tři čtvrtiny karetních transakcí a 40 procent objemu výdajů uskutečněných v období kolem svátku svatého Valentýna připadají na večeře. Trend potvrzuje i portál Restu, podle kterého oproti loňskému roku počty rezervací v restauracích stouply o pětinu.

"Velmi oblíbené jsou náramky nebo prsteny Pandora, také parfémy nebo spodní prádlo," podotkla obsahová manažerka srovnávače cen Heureka.cz Alexandra Čermáková. V posledních letech roste před Valentýnem zájem i o další věci - v kurzu jsou kromě erotických pomůcek i žertovné erotické předměty a lechtivé hry. Mezi nejpopulárnější patří Sexperimenty, kostky Láska je hra či Harašeníčko.

Některé druhy zboží se prodávají nejvíce z celého roku právě v období Valentýna - v internetových obchodech jsou to například kondomy. Podle údajů Mastercard lidé také utrácejí za cestování. Loni se počet transakcí vypovídajících o této valentýnské volbě zvýšil o 23 procent a připadlo na ně 22 procent výdajů.

Průzkum společnosti Shoptet, která se specializuje na pronájem e-shopových řešení, ukázal, že čtvrtina Čechů investuje do tohoto svátku maximálně 250 Kč, pětina lidí až 500 Kč. Těch, kteří obětují více než tisíc korun, je mezi Čechy pouhých šest procent.

Období kolem svatého Valentýna silně pociťují prodejci květin, u kterých si kytici pro svou partnerku koupí 70 procent mužů, případně si ji nechávají doručit až domů. Muži investují do květin až 550 korun. Ženy z 50 procent obdarovávají své polovičky něčím sladkým, jako jsou bonboniéry nebo kvalitní čokolády.

Valentýnova relikvie, kost z lopatky, je uchovávána na pražském Vyšehradě. Milenecké páry v Česku udržují také tradici líbání pod rozkvetlým stromem, která připadá na 1. května.

Témata:  svátek svatého Valentýna vztahy Láska, intimnosti ženy

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy