Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slogan "Stop imigrantům a Drahošovi" je povrchní. Zákon nebyl porušen, uvedl soud

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl první ze stížností na kampaň vítěze prezidentských voleb Miloše Zemana. Prokazatelné porušení zákona, které by hrubě ovlivnilo výsledky, nebylo zjištěno.

Stížnost podali čtyři lidé z Prahy. Uchopení tématu migrace ani slogan "Stop imigrantům a Drahošovi" nelze podle soudu považovat za protiprávní, byť se mnohým mohl zdát zavádějící či nepravdivý.

Zemanovi lze podle soudu přičítat aktivity formálně zaštítěné spolkem Přátelé Miloše Zemana. Spolek například masivně vylepoval billboardy. Volební senát považuje za krajně nepravděpodobné, že by Zeman neměl na kampaň vedenou v jeho prospěch žádný vliv.

Slogan "Stop imigrantům a Drahošovi. Tato země je naše! Volte Zemana!" označil soud za povrchní a prázdný - ovšem jako mnoho dalších volebních hesel. Personalizace a zkratkovitost je v kampaních přípustná.

Migrace patří k zásadním tématům současnosti, připomněl soud. "Těžko tedy vyčítat kandidátům na prezidenta, že se k ní vyjadřují, ačkoliv její přímé ovlivnění není v kompetenci hlavy státu," konstatoval soudce Tomáš Langášek..

Pochopitelná je prý i snaha vymezit se právě prostřednictvím migrace vůči protikandidátovi Jiřímu Drahošovi, byť i ten se stavěl proti kvótám a jeho stanoviska byla komplexnější, neodpovídala tedy "černobílému diktátu zkratkovitého sloganu". Podle soudu ale nelze popřít, že se oba kandidáti ve stanoviscích částečně lišili.

"Hypotéza, že mnozí voliči takto vyvolané emoci podlehli a že jen v důsledku tohoto (dílčího) prvku kampaně se rozhodli hlasovat pro vítězného kandidáta, je však spekulativní a především v soudním řízení, nutně postaveném na faktech, nikoli dojmech, neuchopitelná," stojí v usnesení.

Témata:  Nejvyšší správní soud (NSS) Miloš Zeman prezidentská kampaň

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy