Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ministryně obrany bude v Mnichově jednat hlavně o terorismu a migraci

Karla Šlechtová,  ministryně obrany
Karla Šlechtová, ministryně obrany
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) chce na mnichovské bezpečnostní konferenci jednat hlavně o problematice terorismu a migrace. Čekají ji především schůzky s minstry obrany zemí Severoatlantické aliance. Připravuje se ale také její bilaterální schůzka s iráckým premiérem Hajdarem Abádím.

Mnichovská bezpečnostní konference, která potrvá do neděle, patří mezi nejvýznamnější světová diskusní fóra o otázkách obrany a diplomacie.

"Budeme debatovat témata typu terorismus, dotkneme se i migrace, Ruska. Budeme se bavit i o hrozbách ze Severní Koreje," řekla. V otázce migrace očekává i diskusi o tom, jak bránit migračním proudům přímo v afrických zemích, odkud většina uprchlíků přichází.

Na schůzce se švédským ministrem obrany Peterem Hultquistem chce Šlechtová jednat o životnosti stíhaček JAS-39 Gripen. S německou ministryní obrany Ursulou von der Leyenovou chce mluvit o německých plánech na nákup vojenských vrtulníků, a to v souvislosti s tím, že i česká armáda zvažuje podobnou akvizici.

Šlechtová usiluje také o schůzku s Abádím, s nímž měl původně jednat premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), který ale kvůli nemoci nakonec do Mnichova nejede. "Zájem z naší strany trvá. Už jen proto, že včera (ve čtvrtek) na jednání ministrů obrany NATO jsme odsouhlasili mírovou misi pod hlavičkou NATO do Iráku," řekla. Připomněla, že v Iráku už nyní působí zhruba padesátka českých vojáků.

Témata:  Karla Šlechtová NATO (Severoatlantická aliance) Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy