Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Nostalgický projev Zemana tlačí ČSSD do vlády a dělí ji na dobré a zlé

Zeman zahájil jednodenní sjezd sociálních demokrat s jasným sdělením: Podílejte se na vládě!
Zeman zahájil jednodenní sjezd sociálních demokrat s jasným sdělením: Podílejte se na vládě!
Foto: Česká televize

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO – Projev prezidenta Miloše Zemana byl na jedné straně plný nostalgických a vznešených hesel, na druhé ale nepokryté zášti a jasného označení nepřátel prezidenta a jeho vize sociální demokracie. Největším zrádcem je podle hlavy státu Vladimír Špidla, kopanec schytal i Bohuslav Sobotka, kterého Zeman nepřímo označil za „odpudivého“. Nit suchou nenechal prezident ani na Pirátech či TOP 09, naopak s Andrejem Babišem, KSČM a SPD už má naplánované schůzky.

Projev prezidenta Miloše Zemana byl na jedné straně plný nostalgických a vznešených hesel, na druhé ale nepokryté zášti a jasného označení nepřátel prezidenta a jeho vize sociální demokracie. Největším zrádcem je podle hlavy státu Vladimír Špidla, kopanec schytal i Bohuslav Sobotka, kterého Zeman nepřímo označil za „odpudivého“. Nit suchou nenechal prezident ani na Pirátech či TOP 09, naopak s Andrejem Babišem, KSČM  a SPD už má naplánované schůzky.

Zeman dal ČSSD pomyslně nůž na krk. Buď půjdete do vlády s Babišem a KSČM či SPD, s nimiž se v dohledné době prezident sejde, nebo skončíte ve „výborném koktejlu“ společně s hnutím STAN, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a „anarchisticko-chaotickým hnutím“ Piráti. V druhém případě byste mohli skončit pod 5% hranicí pro vstup do Poslanecké sněmovny. V opozici podle slov Zemana o ČSSD nikdo nebude vědět. Jedním dechem ale socdem poradil, aby nechtěla žádné ministry. Po jasné agitaci za vstup ČSSD do vlády s Babišem, kde bude mít trestně-stíhaný premiér dominantní roli a dle prezidenta to rozhodně není problém, si Zeman neodpustil vyřídit si některé účty z minulosti.

I když hned v úvodu dojemně zavzpomínal, kdy naposledy použil oslovení „milé přítelkyně a vážení přátelé“, staré křivdy nezapomněl. Za největší chybu své politické kariéry označil moment, kdy si za svého nástupce do čela ČSSD vybral Vladimíra Špidlu. Dnes s tímto mužem už jen „soucítí“. Zeman si kopl do třech hejtmanů za ČSSD, kteří ho nepodpořili v prezidentské volbě. Dělení na my a oni, na ty správné a na „drahošovce“, použil několikrát. Tak se chová prezident sjednotitel? Rozhodně ne. Zlobě neušel ani končící předseda Bohuslav Sobotka. Zeman měl sice pravdu, když řekl, že běžný volič zná často pouze předsedu strany a už nevidí, kdo je okolo něho. Slova o odpudivosti osobnosti předsedy strany si však mohl odpustit.

Ano, prezident měl pravdu, že osoba předsedy má lví podíl na úspěchu, respektive propadáku strany. Slovy o odpudivosti Miroslava Kalouska, kterého nepřímo, ale zřetelně přirovnal co do míry přitažlivosti k Sobotkovi, zatlačil sobotkovské liberální křídlo na sjezdu do jakéhosi koutku trapnosti. Podle Zemana v čele socdem nestála osobnost a ČSSD by si dnes osobnost zvolit měla. Svůj projev ukončil Zeman opět nostalgicky. Své působení v jejím čele označil za „heroické období“, to mělo skončit nástupem již zmíněného Špidly v roce 2002. Strana prý upadla do stavu zrady a závisti. Své názorové odpůrce by dle prezidenta nový předseda neměl umlčovat a odstraňovat. Opět chytrá rada. Proč měl ale prezident ty své odpůrce potupně zašlapat do země i po tolika letech?

Témata:  komentář Miloš Zeman Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka Vladimír Špidla

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy