Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Geislerová, Polívková, Hilšer a další píší Zemanovi a Babišovi: Zastavte zvěrstva v Sýrii

Chlepšc přežil jeden z útoků v Aleppo. Co asi říkají rodiče svým dětem o občanské válce v Sýrii?
Chlepšc přežil jeden z útoků v Aleppo. Co asi říkají rodiče svým dětem o občanské válce v Sýrii?
Foto: YouTube

Praha - Nespočet mrtvých, zraněných i pohřešovaných lidí v Sýrii nenechává chladnými ani české osobnosti, které zaslaly českým ústavním činitelům otevřený dopis, ve kterém žádají, aby se česká vláda konečně podílela na zklidnění situace, jak několikrát prohlásila. Dopis podepsalo několik známých českých osobností.

Otevřený dopis byl adresovaný prezidentu Miloši Zemanovi, ministru zahraničí Martinu Stropnickému, premiéru Andreji Babišovi, europoslancům a příslušným výborům Sněmovny a Senátu PČR. Autoři dopisu poukazují na nekonečné boje v Sýrii, které si vyžádaly bezpočet životů. Na mysli mají zejména boje ve východní Ghútě nedaleko Damašku, která je terčem ruských a syrských leteckých náletů. "Jenom z východní Ghúty bylo za první čtyři dny náletů hlášeno 234 mrtvých, z toho 66 dětí 42 žen, a nejméně 700 zraněných," stojí v dopise.

Podle Václava Němce, který patří mezi iniciátory výzvy, je zvláštní, že se tyto "odporné" zločiny dějí v tzv. deeskalačních zónách, které byly zřízeny podle dohody mezi Ruskem, Sýrií, Tureckem a Íránem, kterou sjednali v kazašské Astaně minulý rok v květnu. "Tyto zločiny jsou přitom jen posledním hrůzným článkem v celém řetězci zločinů syrského režimu a jeho podporovatelů: Ruska, Íránu a teroristické organizace Hizballáh, které si v ničem nezadají se zrůdností zločinů nacistického Německa za druhé světové války," konstatují autoři. 

Syrská armáda vede prý proti vlastnímu lidu vyhlazovací válku s využitím všech prostředků, i těch zakázaných jako jsou vakuové, barelové a tříštivé bomby. "Trvalé flagrantní pošlapávání všech mezinárodních úmluv a konvencí o lidských právech, i základních norem válečného práva, včetně Ženevských úmluv, je výsměchem a plivnutím do tváře celému civilizovanému světu," upozorňuje výzva, která míří i na české politiky. Ti totiž několikrát prohlašovali, že třeba pomoci lidem postiženým válkou v místech konfliktu. "ČR navíc dodává iráckým milicím al-Hashd al-Shaabi zbraně, které se místo boje s tzv. Islámským státem často používají k vraždění syrského civilního obyvatelstva po boku syrského režimu. S hlubokým smutkem a studem musíme konstatovat, že i reprezentace ČR tak nese za nesmírné utrpení civilistů v Sýrii svůj díl odpovědnosti," píše se ve výzvě.

Signatáři požadují, aby politická reprezentace vyvinula tlak například na členy Rady bezpečnosti OSN, zejména Rusko a Čínu, nebo na představitele Evropské unie či NATO. Požadují kupříkladu zastavení dodávek zbraní iráckým milicím al-Hashd al-Shaab z České republiky, zahájení jednání o vyslání mezinárodních jednotek, jež by dohlížely na dodržování příměří nebo změnu kursu české zahraniční politiky vůči Sýrii. Mezi signatáři jsou herečky Aňa Geislerová, Anna Polívková a Hana Vágnerová, filosof Václav Němec, lékař a neúspěšný kandidát na prezidenta Marek Hilšer, filmový režisér Vít Klusák nebo návrhářka a ředitelka galerie Josefina Bakošová.

Témata:  Sýrie Česká republika vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy