Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr dopravy se chce nabídnout taxikářům slyšení s poslanci

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) chce uspořádat ve Sněmovně kulatý stůl, kde by se zástupci taxi služeb sešli s poslanci a vysvětlili jim reálný problém se službou Uber. Zatím nemá informaci o tom, zda budou taxikáři v pondělí v Praze opět stávkovat. Sdružení českých taxikářů ale již avizovalo, že se protest uskuteční.

"Kulatý stůl by se měl uskutečnit na půdě sněmovního hospodářského výboru v nejbližším možném termínu," řekl dnes Ťok taxikářům na pravidelném jednání pracovní skupiny, která má problematiku taxi řešit.

Ministr chce se sněmovními stranami vypracovat širší novelu zákona o taxislužbě, která by vyřešila situaci kolem fungování alternativních služeb typu Uber. Původně plánoval kvůli protestům pražských taxikářů rychlé prosazení restriktivních opatření vůči alternativním taxislužbám. Prosazení novely bude trvat asi rok.

Části taxikářů se řešení problému novelou nelíbí, a proto na pondělí svolali další protest. Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8300 a vadí jim, že řidiči Uber, kterých je asi 2000, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Témata:  Dan Ťok taxi Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy