Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příznivci zadrženého kurdského politika Muslima plánují další protest

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Před ministerstvem vnitra v Praze dnes demonstrovaly asi dvě stovky podporovatelů zadrženého kurdského politika Sáliha Muslima. Akce se konala pod vlajkami syrské Strany demokratické unie (PYD), kterou Muslim vedl, za jeho propuštění. Na protest dohlíželi policisté, podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana se při akci nestal žádný incident.

Na Letné k davu promluvil šéf resortu Lubomír Metnar (za ANO). Sálihovým příznivcům řekl, že o případné vazbě rozhodne soud. Část demonstrantů poté dorazila před ministerstvo spravedlnosti, kam se v úterý hodlá vrátit.

Podporovatelé Muslima, kterého Turecko označuje za teroristu, prošli krátce po poledni centrem Prahy a zastavili se před sídlem ministerstva vnitra na Letné. V různých jazycích požadovali mužovo osvobození. Skandovali také hesla proti tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi.

Asi 50 demonstrantů se následně přesunulo do Vyšehradské ulice před ministerstvo spravedlnosti. Čtyři jejich zástupce tam přijal náměstek mezinárodní sekce Petr Jäger, který jim vysvětlil procesní postup v kauze a podle mluvčí úřadu pak zhruba hodinu odpovídal na jejich dotazy.

Turecko prozatím českou stranu požádalo o vzetí muže do předběžné vazby. Pokud tomu soud vyhoví, musí Turci do 40 dnů od zadržení podat žádost o vydání, jinak bude muž propuštěn. Pražský městský soud bude o případné předběžné vazbě rozhodovat v úterý dopoledne.

Další protest by se měl před budovou ministerstva uskutečnit v úterý dopoledne, řekl dnes ČTK kurdský lékař a podnikatel Yekta Uzunoglu, který se případem zabývá.

Témata:  Salih Muslim Muhammad Ministerstvo vnitra České republiky Kurdové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy