Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po Česku je na řadě Německo: Berlín posoudí žádost o vydání Muslima do Turecka

Salih Muslim Muhammad
Salih Muslim Muhammad
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Berlín - Německé ministerstvo spravedlnosti prověří žádost Turecka o vydání předáka syrských Kurdů Sáliha Muslima, který byl v únoru zadržen v Praze, ale český soud nevyhověl návrhu na vazbu a propustil ho na svobodu.

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel dnes hovořil s novináři společně se svým tureckým protějškem Mevlütem Çavuşogluem, který v Berlíně zavítal na veletrh cestovního ruchu ITB, největší akci svého druhu na světě.

Bývalý šéf syrské Sjednocené demokratické strany (PYD), která je podle Ankary napojená na tureckou separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK), byl minulý týden několik dní po zadržení na základě tureckého mezinárodního zatykače propuštěn na svobodu. V sobotu již hovořil na berlínské demonstraci proti turecké vojenské ofenzivě na severozápadě Sýrie.

"Skutečně jsme obdrželi od tureckého ministerstva zahraničí verbální nótu a zašleme tuto žádost, jako vždy, ministerstvu spravedlnosti a oni ho prověří na ústavním základě," citovala Gabriela agentura Reuters.

Podle Kurdů je Muslim hrdinou boje proti teroristickému hnutí Islámský stát (IS). Turecko ho ale viní z narušování jednoty a územní celistvosti státu a z podílu na pumovém atentátu, při kterém v roce 2016 v Ankaře zemřelo 29 lidí.

Témata:  Sigmar Gabriel Německo Turecko Salih Muslim Muhammad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy