Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sálih Muslim po propuštění odjel z ČR, byl na protestu v Berlíně

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Kurdský politik Sálih Muslim, kterého krtáce po zatčení v ČR pražský soud propustil na svobodu, se objevil na veřejnosti v Berlíně. V sobotu se tam zúčastnil demonstrace proti turecké vojenské ofenzivě na severozápadě Sýrie.

Informoval o tom turecký list Sabah. Zveřejnil také Muslimovu fotografii u berlínské Braniborské brány. Podle agentury DPA se protestu zúčastnilo několik tisíc lidí. Čtyři policisté utrpěli zranění poté, co na ně někteří demonstranti zaútočili žerděmi vlajek a slzným plynem.

Zatímco Turecko považuje Muslima za teroristu, podle Kurdů je hrdinou v boji proti takzvanému Islámskému státu. Do loňska patřil k vedení kurdské Sjednocené demokratické strany (PYD), která je podle Ankary napojená na tureckou separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK), řazenou k teroristickým organizacím.

Soudce pražského soudu Muslima v úterý propustil poté, co mu kurdský politik slíbil, že nevycestuje z EU a že se bude na případná předvolání dostavovat k soudním jednáním.

Témata:  Berlín Kurdové Německo Salih Muslim Muhammad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.