reklama

Podle vlády by pevná výměra důchodu, která je pro všechny stejná, měla nově odpovídat deseti procentům průměrné mzdy místo nynějších devíti procent. Podle vyjádření ministryně práce v demisi Jaroslavy Němcové (ANO) by si tak polepšila zhruba polovina lidí, druhé polovině by se růst penze zpomalil. Novela by měla také zvýšit o 1000 korun penze lidem nad 85 let.

Ministerstvo práce v podkladech k novele uvádí, že penze porostou skokově všem. Současně ale dodává, že se zásluhovost sníží. Němcová pak před pár dny ČTK řekla, že novela růst důchodů asi polovině lidí zbrzdí. Na konci loňska starobní penzi pobíralo 2,4 milionů seniorů a seniorek.

Důchody se zvyšují vždy v lednu, a to o součet poloviny růstu reálných mezd a růstu cen. Současně pevná část penze, která je pro všechny stejná, musí odpovídat devíti procentům průměrné mzdy. Podle novely by to mělo být nově deset procent. To neznamená, že by se penze zvedla o procento, jen by se přeskupilo její složení. Pravidla pro přidávání by zůstala stejná, zvětšil by se jen podíl přidávání do pevné části a zmenšil ten na růst procentní výměry, v níž se odráží výše odvodů z výdělků a odpracované roky.

Rezort práce v podkladech pro vládu uvedlo, že navrhované opatření sníží zásluhovost a zmenší poměr mezi nejvyššími a nejnižšími důchody. Také Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR ve své nedávné analýze napsal, že návrh povede k nivelizaci důchodů. Podle dřívějších studií institutu je český důchodový systém ale už nyní velmi solidární a silně přerozděluje. Na malou zásluhovost penzí v Česku poukazoval už dřív i Ústavní soud.

Pokud by opatření už platilo, podle propočtů ČTK by penze rostla ve srovnání s nynějším modelem letos pomaleji lidem, kteří pobírají víc než 11.200 korun. Loni v září to byly asi tři pětiny seniorů a seniorek. Podle důchodové ročenky v roce 2016 měla polovina starobních penzistek a penzistů víc než 11.344 korun a jen desetina lidí dosáhla na důchod přes 14.501 korun.

Nově by se měl také důchod zvýšit o tisíc korun měsíčně lidem nad 85 let. Podle autorů návrhu je to kvůli jejich vyšším výdajům na péči a léky. Důvodem je ale i to, že starší senioři mají nižší penze než ti mladší. Před 30 lety totiž nastupovali na odpočinek s nižší částkou. I když se jim později přepočítala, stále je výrazně menší, než mají mladší důchodci.

Nová opatření by tak pomohla lidem s malými penzemi. Přilepšit by si mohli ti, kteří jsou v důchodu dlouho. Lépe by na tom mohly být ženy a také lidé, kteří šli do penze předčasně či kteří málo vydělávali. Naopak většina těch, kteří nastoupili na odpočinek v poslední době, si pohorší. Výdaje na důchody by měly být po změně proti nynějším pravidlům příští rok podle ministerstva o 11,5 miliardy vyšší.

Ke změnám složení penze má výhrady Hospodářská komora. Podle ní je opatření nesystémové a jediným řešením by byla důchodová reforma. Odbory se zvýšením penze souhlasí, vadí jim ale plánované snižování odvodů, z nichž se důchody pak vyplácejí.