Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna penzí? Lidovci, TOP 09 a STAN podpoří jejich růst, ne pokles zásluhovosti

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Od ledna 2019 by měly stoupnout důchody seniorům nad 85 let o tisíc korun měsíčně. Návrh novely přináší také změnu v pevné výměře důchodů, jež je pro všechny stejná. Nově by měla odpovídat deseti procentům průměrné mzdy místo nynějších devíti procent. Podle propočtů vlády by měli důchodci dostat od ledna včetně obvyklé valorizace přidáno minimálně 540 korun. Opoziční strany KDU-ČSL, TOP 09 a STAN souhlasí s výraznějším zvyšováním důchodů.

Podle ministryně práce v demisi Jaroslavy Němcové (ANO) si polepší zhruba polovina lidí s nižšími důchody, druhé polovině se růst penze zpomalí. Všichni důchodci by podle propočtů Němcové mohli dostat 320 korun plus současnou valorizaci. Každý důchodce dostane minimálně 540 korun plus zbytek podle zásluhové části penze, dodal premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). "Celkové navýšení důchodu tak v průměru bude 918 korun," uvedla Němcová.

Státní pokladnu vyjde navýšení na zhruba 14,5 miliardy korun. "Celkem 12 miliard máme předpoklad na plošné navýšení o 320 korun měsíčně a 2,5 miliardy korun na výdaj spojený s navýšením o tisíc korun," uvedla Němcová před jednáním kabinetu. Podle Babiše peníze vláda získá novelou zákona o Fondu národního majetku, kterou chce projednávat příští týden. "Ve fondu je 21 miliard, které vláda použije na důchody," řekl Babiš.

Peníze ze zrušeného Fondu národního majetku jsou v tzv. Fondu privatizace. To jsou fakticky zvláštní účty, na které plynou peníze z privatizace a dividendy od společnosti ČEZ. Například z předloňského zisku firmy stát dostal loni dividendu 12,4 miliardy korun. Dividendy od ČEZ přitom tvoří zhruba 80 procent příjmů fondu. Navíc z nich stát financuje například odstraňování starých ekologických škod. MF v lednu v materiálu k novele zákona o zrušení Fondu národního majetku ČR ale upozornilo, že příjmy fondu nestačí pokrýt závazky fondu. Ke konci loňského roku byl ve fondu podle dnešního vyjádření MF 21,96 miliardy korun.

Hospodářská komora dále uvedla, že návrh zhorší fiskální udržitelnost penzijního systému. Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR ve své nedávné analýze napsal, že návrh povede k nivelizaci důchodů. Na malou zásluhovost penzí v Česku poukazoval už dřív i Ústavní soud. Němcová má přístup vlády za legitimní. Zdůraznila, že současný systém valorizací zůstane zachovaný.

Lidovci, TOP 09 a STAN zvyšování penzí podporují, nesouhlasí ale se snižováním zásluhovosti důchodů. "Ústavní soud rozhodl, že z důchodů není možné udělat jednorázovou dávku, která je podobná pro všechny. To, že vláda ANO chce sebrat peníze důchodcům, aby přidala jiným, chápu jako cílení na jejich voliče, ale musí tu být nějaká spravedlnost," řekl šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Také podle místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové novela boří základní princip zásluhovosti. Oslabování zásluh a nivelizace penzí jsou pro stranu nepřijatelné, návrh proto ve Sněmovně nepodpoří. "Je to cesta k rovnostářství, kterou my rozhodně nepodporujeme. Pokud jsem v produktivním věku odváděl víc, mám v důchodovém věku nárok na vyšší důchod. Je to i výrok Ústavního soudu," uvedla. Podle místopředsedy STAN Víta Rakušana nemá snížení zásluhovosti opodstatnění.

Podle lidovců, TOP 09 a STAN vláda v demisi dosud navíc neupřesnila, jak chce zvýšené výdaje na důchody pokrýt. Žádají Babišův kabinet bez důvěry, aby oznámil, odkud finance vezme. Letošní rozpočet počítá na důchody se sumou 424,4 miliardy. Podle podkladů pro vládu by to v příštím roce mělo podle navrhované novely být 462,4 miliardy.

"Když se bavíme o velkém jednorázovém zvýšení, budou se muset peníze najít i v dalších letech. Je nutné se bavit o důchodové reformě. Toto žádná skutečná reforma není," uvedla Pekarová Adamová. STAN podle Rakušana nepodpoří návrhy, u nichž nebude zřejmé, odkud na ně peníze poplynou.

Témata:  důchody KDU-ČSL TOP 09 Starostové a nezávislí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy