Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Barták je znovu u soudu, řešit se bude původ nahrávek i duševní stav

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší soud (NS) má v kauze lékaře Jaroslava Bartáka výhrady k hodnocení důkazů. Musí se znovu prozkoumat okolnosti a motivace vzniku tajných nahrávek z vězení i duševním stavem Bartáka. Ten původně dostal za plánování tří vražd a vydírání z vězení osmiletý nepodmíněný trest. Už dříve mu justice uložila 12 let vězení za obtěžování asistentek, na čemž se po zásahu NS nic nemění.

Že nejvyšší instance vyhověla Bartákovu dovolání a vrátila kauzu libereckému soudu, je známé už od ledna. Nyní je dostupné i odůvodnění. "Účelem trestního řízení není jenom 'spravedlivé potrestání pachatele', ale rovněž 'fair' proces," stojí v usnesení.

Zejména jde o to, kde vzal spoluvězeň nahrávací zařízení, s jakou motivací si Bartáka nahrával a proč později poskytl záznamy policii. NS uvádí, že justice k motivaci svědka přistupuje s krajní benevolencí a přisuzuje mu počestnou pohnutku, aniž jsou pro to pádné důkazy. Podle NS tak trvá pochybnost o důkazní použitelnosti nahrávek.

"Závěr o zákonné či nezákonné použitelnosti obrazového a zvukového záznamu bude možno učinit až tehdy, bude-li objasněn anebo učiněn důsledný pokus o objasnění skutkového stavu věci ve shora uvedených souvislostech, o nichž nejsou důvodné pochybnosti," stojí v usnesení.

NS kritizuje také způsob, jakým se justice vypořádala s hodnocením duševního stavu Bartáka a konstatovala jeho trestní odpovědnost. U krajského soudu už kauza takzvaně obživla v první polovině ledna, nové jednání zatím soud nesvolal.

Podle zrušeného verdiktu plánoval Barták vraždy a vydírání na podzim 2013 ve vazební věznici v Liberci. Vraždy měly podle spisu představovat mstu za předchozí odsouzení, peníze získané z vydírání chtěl využít k útěku z vězení. Bartáka udal spoluvězeň. Lékař tvrdil, že šlo o běžné vězeňské debaty a že svá slova nemyslel vážně.

Témata:  Nejvyšší soud Jaroslav Barták soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy