Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na sociálních sítích jsou i malé děti, jsou snadným terčem útoků

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

Praha - Děti ve věku 9 až 12 let jsou aktivní průměrně na třech různých sociálních sítích. Povolená věková hranice na těch nejoblíbenějších je přitom 13 let. Mladší děti se stávají snadným terčem útoku, jak dokládá i fakt, že 42 procent z nich přes internet komunikuje s lidmi, které nikdy neviděly. Ukázal to průzkum firmy Avast.

Nejpopulárnější jsou mezi školáky mezi 9 a 12 lety sítě YouTube, na kterých je aktivní 93 procent dětí, Instagram (78 procent) a Facebook (60 procent), zjistil průzkum. "Když se ptáme dětí ve školách, kterým ještě nebylo 13 let, více než polovina z nich nám přizná, že mají účet aspoň na jedné sociální síti, i když je to proti pravidlům," uvedl Youtuber Jirka Král.

Věková hranice má podle zástupců antivirové firmy Avast své opodstatnění, mladší děti jsou totiž zranitelnější. V průzkumu 56 procent z nich přiznalo, že chodí na nechráněné Wi-Fi sítě a 15 procent prozradilo svá hesla k online účtům kamarádům.

Podle technického ředitele Avastu Ondřeje Vlčka musí být lidé v ochraně bezpečnosti na internetu sami aktivní. "Každý den zastavíme 230 milionů útoků virů a škodlivých souborů, ale to samo o sobě nestačí," řekl. Děti podle něj vystavují na sociálních sítích své soukromí včetně fotek a neuvědomují si, že informace může někdo ukrást a zneužít.

Na rizika, kterým se vystavují děti na internetu, upozornila nedávno také Linka bezpečí. Její vedoucí Peter Porubský uvedl, že za posledních deset let stoupá počet dětí, které se na linku obracejí kvůli sextingu, kyberšikaně, obtěžování, lákání na schůzku nebo nebezpečným výzvám na internetu. Například intimní fotografie sdílelo až 15 procent dětí ve věku od osmi do 15 let.

Témata:  internet děti počítače sociální sítě

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy