Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šibenice nejsou nezákonné, úřad Prahy 1 nepochybil, rozhodl magistrát

Praha se bouřila proti uprchlíkům a EU (1.7.2015)
Praha se bouřila proti uprchlíkům a EU (1.7.2015)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Úřad městské části Praha 1 nepochybil, když přítomnost maket šibenic na loňské demonstraci proti migraci nevyhodnotil ani jako přestupek.

Na magistrát se obrátilo ministerstvo vnitra s tím, aby rozhodnutí prověřilo. Ministr vnitra Milan Chovanec tvrdí, že takové chování nemá být beztrestné. Už dříve naznačil, že spor možná skončí až u Nejvyššího správního soudu.

Úřad však podle magistrátu situaci vyhodnotil správně, když řekl, že v případě šibenic nejde ani o přestupek. „Magistrát po prošetření spisů Městské části Praha 1 zamítl podnět ministerstva vnitra k opatření proti nečinnosti a vyhodnotil, že postup městské části nebyl v nepořádku," řekl Právu  mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Šibenice, které na sobě měly nápisy jako „Lide český, povstaň" nebo"Za vlastizradu" se objevily na červencové demonstraci proti migraci a vyvolaly bouřlivé emoce. Odsoudil je nejen Chovanec, ale třeba i prezident Miloš Zeman.

Témata:  demonstrace kvůli uprchlíkům Milan Chovanec

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy