Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunisté znovu navrhují zrušit zákaz dodávek do íránského Búšehru

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - Poslanci KSČM opět předložili návrh na zrušení zákona z roku 2000 o zákazu dodávek do íránské jaderné elektrárny Búšehr. Jako argument uvádějí, že zákon brání normalizaci obchodních i ekonomických vztahů s Íránem a poškozuje český export.

Zákon z roku 2000 reagoval na záměr jihočeské firmy ZVVZ Milevsko dodat do elektrárny vzduchotechniku. Plánovaný obchod tenkrát kritizovaly Británie a Spojené státy, které měly podezření, že Írán zneužívá civilní programy ke krytí vojenských nukleárních projektů. Zákon zakázal českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace v souvislosti s elektrárnou v Búšehru.

Sněmovna už návrh KSČM na zrušení tohoto zákona zamítla v roce 2016, loni neschválila ani stejný návrh, který předložila tehdejší vláda. Ve svém návrhu tehdy uvedla, že navrhuje zrušení zákazu, protože s přihlédnutím ke zrušení sankcí v jaderné oblasti vůči Íránu je zřejmé, že hrozba poškození zájmů ČR už pominula. V diskusi ve Sněmovně se však na straně odpůrců objevovaly mimo jiné námitky týkající se vztahů ČR s Izraelem, který se podle nich cítí být íránským jaderným programem ohrožen.

"Je tady 123 nových poslanců, tak uvidíme, jak se na to budou dívat," řekl ČTK předseda KSČM Vojtěch Filip ohledně šancí aktuálního návrhu na úspěch.

Podle ministra průmyslu Tomáše Hünera (za ANO) jde o záležitost, kde se "bije byznys s politikou". Nechtěl předjímat, jaké stanovisko k návrhu zaujme, protože nemá dostatek politických podkladů pro korektní vyjádření. "Ale myslím si, že to embargo ve smyslu byznysu bohužel nebude zrušeno," uvedl.

V dubnu 2015 dosáhly světové mocnosti ujednání s Íránem, na jehož základě poté uzavřely dohodu o jeho jaderném programu. Na plnění dohody dohlíží Mezinárodní agentura pro atomovou energii, která o rok později ve zprávě uvedla, že Írán své závazky dodržuje.

Témata:  KSČM Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákony

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy