Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM neuspěla s návrhem projednat zločiny privatizace a korupci ODS

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – KSČM chtěla na nynější schůzi Sněmovny jednat o bodu nazvaném „zločiny privatizace a korupce ODS". Komunisté ale svůj návrh neprosadili.

Bod dnes navrhoval předseda KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Jeho projednávání zablokovaly poslanecké kluby STAN a lidovců. Šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek komunistům doporučil, aby se k tak závažnému bodu pokusili svolat mimořádnou schůzi.

Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik odpověděl, že to KSČM zváží. Komunistů je 15, ke svolání mimořádné schůze je třeba 40 členů dolní komory.

Předseda KSČM Vojtěch Filip návrh předložil poté, co ODS ústy předsedy jejích poslanců Zbyňka Stanjury navrhovala odvolání Zdeňka Ondráčka z funkce předsedy sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Poslanci v rámci úprav programu jednání schválili pouze předem dohodnuté změny. Rozhodla mimo jiné o tom, že nynější schůze bude pokračovat ještě ve středu a případně v pátek po mimořádné schůzi k odvolání Tomia Okamury (SPD) z funkce místopředsedy Sněmovny kvůli jeho výrokům o protektorátním koncentračním táboře pro Romy v Letech u Písku.

Témata:  KSČM ODS privatizace Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy