Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smlouvy bude zveřejňovat i ČEZ? Návrh Pirátů prošel v prvním kole, komunisté protestují

ČEZ
ČEZ
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - ČEZ a další firmy s většinovou účastí státu, krajů a obcí možná přijdou o výjimky z povinného zveřejňování smluv v internetovém registru. Předpokládá to novela pirátské strany, kterou v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna. Předseda KSČM Vojtěch Filip označil předlohu za likvidaci veřejného sektoru ve prospěch soukromého.

Navrhovaná úprava by podle Pirátů zajistila veřejnosti přístup k informacím o smlouvách státních a polostátních společností v řádu nejméně miliard korun ročně. Současná podoba zákona o registru smluv umožňuje skrýt údaje o případných nevýhodných dohodách, tvrdí. Argumenty o ohrožení konkurenceschopnosti společností pokládají Piráti za liché, když se zachovává obchodní tajemství.

Předseda KSČM je proti tomu, aby státní společnosti měly v konkurenčním prostředí jiné podmínky než soukromé firmy. Filip stejně jako Jan Bauer (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) připomněl podnět, kterým se skupina senátorů domáhá u Ústavního soudu zrušení zákona o registru smluv. Jurečka neuspěl s návrhem, aby Sněmovna debatu o normě přerušila do rozhodnutí soudu.

Šéf klubu STAN Jan Farský, jenž stál u vzniku zákona o registru smluv, pirátskou novelu podpořil, řekl ale také, že změna normy by se odehrála velmi brzy. Obává se navíc, že Sněmovna by mohla předlohu nakonec změnit tak, že by zákon o registru smluv ještě více okleštila.

Pirátští poslanci navrhli v novele i rozšířit zákon o svobodném přístupu k informacím. Pod normu by výslovně spadaly společnosti s většinovým nebo rozhodujícím vlivem státu, krajů a obcí. Zápis o této skutečnosti by byl přístupný ve veřejném rejstříku. Marek Benda (ODS) oznámil, že toho využije a bude se snažit o prosazení pozměňovacího návrhu, podle kterého by podle tohoto zákona nebylo možné žádat o rozhodnutí o vazbě.

Výjimku pro ČEZ schválili zákonodárci v minulém volebním období už v původním návrhu zákona o registru smluv. Norma se nevztahuje na akciové společnosti s většinovým podílem státu, krajů nebo obcí, jejichž cenné papíry se obchodují na burze. Piráti poukazují na to, že ustanovení využily i České dráhy, které vydaly dluhopisy. Loni zákonodárci přijali částečnou úlevu pro některé státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů a obcí. Totéž platí pro národní podnik Budějovický Budvar.

Témata:  ČEZ Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákony

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy