Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet Čechů bez práce bude dál klesat. zaměstnavatelé stále hledají lidi

Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Praha - Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 3,7 procenta z lednových 3,9 procenta. Bez práce bylo zhruba 280.900 lidí, což je za únor nejméně od roku 1997. Současný vývoj trhu práce je stále nad očekávání příznivý, což odráží celkově pozitivní vývoj tuzemské ekonomiky.

"K poklesu nezaměstnanosti došlo navzdory tomu, že letošní únor byl v průměru nejchladnější za posledních šest let a nízké teploty tak komplikovaly obnovování některých prací například ve stavebnictví," uvedl analytik ING Bank Jakub Seidler.

Poptávka po pracovních silách neklesá, což se podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška projevuje i zvyšujícím se počtem volných pracovních míst. Těch přibylo v únoru 8500 a jejich počet dosáhl nového historického maxima. "Při zachování současných trendů se zřejmě již v dubnu nebo květnu stane Česko první zemí Evropy, kde bude počet volných pracovních míst vyšší než počet nezaměstnaných," dodal.

"Z pohledu zaměstnavatelů tak i nadále platí, že v tuzemské ekonomice přetrvává nedostatek pracovní síly," upozornil analytik Generali Invetsments Radomír Jáč. Tuzemský trh práce v tomto ohledu podle něj připomíná, že silný hospodářský růst vede v rámci české ekonomiky k nerovnováhám. "Skrze nedostatek potřebné pracovní síly jde zároveň o brzdu, jež brání rychlejšímu růstu ekonomiky," podotkl.

Od března začnou podíl nezaměstnaných tlačit dolů i sezonní faktory. "Na své minimum by se měla dostat v podzimních měsících, kdy očekáváme, že se přiblíží ke tříprocentní hladině," soudí analytik Komerční banky Viktor Zeisel. 

Témata:  nezaměstnanost ekonomika práce

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy