Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf GIBS Murín před výborem mluvil dvě hodiny

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Členové sněmovního bezpečnostního výboru dnes vyslechli ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína, který v posledních dnech čelí kritice ze strany premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO).

Murín požádal o slyšení před výborem minulý týden. Poslancům chtěl předat informace, které se týkají kritiky jeho osoby ze strany Babiše. Jednání výboru bylo neveřejné a účastnilo se ho 15 z 18 členů. Murín před nimi mluvil zhruba dvě hodiny. Novinářům při odchodu pouze řekl, že poslancům vše vysvětlil a odpovídal jim také na dotazy. Víc situaci nekomentoval.

Předseda výboru Radek Koten (SPD) uvedl, že poslanci Murína vyslechli a chtějí počkat do příštího týdne, kdy má na jednání dorazit současný i bývalý premiér, tedy Andrej Babiš (ANO) a Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podle Kotena je nyní předčasné mluvit o tom, jestli by měl Murín funkci opustit. "Tady bylo pouze slyšení, kdy pan Murín nám řekl svou verzi, kterou má, a bylo by asi úplně nekorektní dávat nějaké závěry, pokud jsme si nevyslechli další strany," řekl.

Členové výboru většinou kolem čekajících novinářů pouze prošli nebo na dotazy odmítli odpovídat. Podle Víta Rakušana (STAN) se dohodli na tom, že se k dnešnímu jednání vyjádří pouze Koten. "My si počkáme na další oficiální schůzi výboru pro bezpečnost. Do té doby by bylo předčasné cokoliv k tomu říkat," řekl Rakušan.

Murín vede GIBS od prosince 2015, kdy ve funkci vystřídal Ivana Bílka. V pátek se kvůli personálním změnám, které provádí Babišova vláda v demisi, sejde mimořádně Sněmovna. Schůzi vyvolala opozice.

Témata:  Michal Murín Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy